Лорен почетен гост в Кан

Лорен почетен гост в Кан | StandartNews.com

Кинофестивалът прожектира в нейна чест филма "Брак по италиански", тя води майсторски клас

София Лорен ще бъде голямата звезда на кинофестивала в Кан, който се открива на 14 май. Легендата e почетен гост на селекцията "Кан Класикс". Там ще се чества раждането на италианския уестърн и 30-годишнината от "Златната палма" на Вим Вендерс за "Париж, щата Тексас". Немецът тази година присъства в раздела "Особен поглед" с филма си "Солта на земята". София е печелила "Златна палма" за божествената си Чезира в "Чочарка" през 1961 г. и е председател на журито край Лазурния бряг пет години по-късно.

Мама Лорен ще присъства и на прожекцията на филма "Човешкият глас", режисиран от сина й Едоардо Понти. Едноименната адаптация по Жан Кокто е неговото завръщане в киното. Същата вечер, в чест на прочутата италианка, гостите на фестивала ще видят и лентата с нейно участие "Брак по италиански" на Виторио де Сика от 1964-та. 79-годишната Лорен е приела да води и майсторски клас.

Председател на журито в 67-ото издание на кинофеста е новозеландската режисьорка Джейн Кемпиън. Компания ще й правят София Копола и Уилям Дефо от САЩ, Карол Буке, иранската актриса Лейла Хатами ("Раздяла"), Чон До Йон - първата южнокорейка, отличена в Кан за женска роля (2007 г.), китайският режисьор Дзя Джанкъ, Гаел Гарсия Бернал от Мексико и датският режисьор Николас Уиндинг Рефн, чийто филм "Живот на скорост" спечели наградата за режисура в Кан през 2013 г.

Осемнайсет филма ще се състезават тази година за "Златната палма", която ще бъде присъдена на 24 май.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай