Лео най-сетне с "Оскар", "Спотлайт" е най-добър филм

Лео най-сетне с "Оскар", "Спотлайт" е най-добър филм | StandartNews.com

Леонардо Ди Каприо най-накрая грабна бленувания "Оскар". След 5 номинации от Академията в различни категории през годините, той най-сетне бе позлатен за умопомрачителната си роля във филма "Завръщането" на мексиканския режисьор Алехандро Иняриту, който пък спечели за втора поредна година "Оскар" за най-добър режисьор.

Номинирани за най-добър актьор тази година бяха Леонардо ди Каприо за 'Завръщането", Брайън Кранстън за "Тръмбо", Мат Деймън за "Марсианецът", ", Майкъл Фасбендер за "Стив Джобс" и Еди Редмейн за "Момичето от Дания".

В речта си Лео не пропусна да отбележи родителите си, борбата с климатичните промени, която е негова кауза от години, както и да напомни, че призът му идва след много труд.

Големият Оскар обаче отиде при "Спотлайт" на режисьора Том Маккарти, който проследява безцпрецедентното журналистическо разследване на "Бостън Глоуб" за педофилията в католическата църква. Филмът е най-добрият филм на 2015 г. според Американската филмова академия, след като фаворитът "Завръщането" отнесе три други статуетки.

"Надяваме се, че този глас ще се превърне в хор, който ще се чуе чак до Ватикана. Папа Франциск, време е за защитим децата", заяви екипът на филма за огромния скандал със сексуални злоупотреби в католическата църква. "Не бихме били тук без нашите журналисти. Разследващата журналистика е е важна", добавиха те.

Тържествената церемония по връчването на тазгодишните престижни награди „Оскари" започна в Лос Анджелис с много блясък и малко хумор.

„Добре дошли на церемонията на „Оскар"-ите, известна още и като наградата на белите хора" - с тези думи пък тъмнокожият изпълнител Крис Рок откри 88-ата церемония и добави: „Ако номинираха и водещите на вечерта, нямаше да получа и тази работа!".

И докато думите му се приеха с чувство за хумор в залата, предвид скандала с номинирането само на бели творци, навън в близост до "Долби тиътър" група тъмнокожи и бели активисти протестираха срещу „расовата дискриминация" в номинациите за „Оскар".

Ето и кои и останалите носителите на "Оскар" за 2016 г.

Най-добра актриса: Бри Ларсън за "Стая". За статуетката в тази категория пък се бориха две носителки на статуетката - Кейт Бланшет и Дженифър Лорънс, съответно за "Каръл" и "Джой", както и Бри Ларсън за "Стая", Сирша Ронан за "Бруклин" и Шарлот Рамплинг за "45 години". С поредната си номинация за Оскар 25-годишната Дженифър Лорънс стана най-младата четирикратно номинирана актриса.

Най-добър режисьор: Алехандро Гонсалес Иняриту за "Завръщането". Той спечели "Оскар" за режисура за втора поредна година. През миналата година той грабна престижната статуетка за филма си "Бърдмен". Лентата триумфира и с други важни награди - за филм, оригинален сценарий и операторско майсторство. Именно с ролята си в него Леонардо Ди Каприо спечели и така жадуваната статуетка за най-добра мъжка роля.

Най-добра поддържаща женска роля: Алисия Викандер за ролята й във филма "Момичето от Дания". "Опитвам се да си спомня какво се случи през последните минути", сподели изумената Алисия Викандер при връчването на отличието. Актрисата благодари на родителите си, на режисьора Том Хупър и на екранния си партньор и носител на "Оскар" Еди Редмейн. Викандер е най-младата сред актрисите, които тази година си оспорваха отличието за най-добра поддържаща роля. Тя беше предпочетена пред Кейт Уинслет за "Стив Джобс", Дженифър Джейсън Лий за "Омразната осморка", Руни Мара за "Каръл" и Рейчъл Макадамс за "Спотлайт".

Най-добра поддържаща мъжка роля: Марк Райлънс. 56-годишният Райлънс получи най-престижното отличие в света на киното за ролята си в "Мостът на шпионите". Това е първи "Оскар" от първа номинация в кариерата на британеца. По-рано през месеца изпълнението му донесе родния еквивалент на "Оскар"-ите - награда БАФТА. Приемайки трофея си, Марк Райлънс сподели, че винаги е обожавал историите, вслушвал се е в тях, гледал ги е и се е потапял в тях. Актьорът благодари на режисьора на "Мостът на шпионите" Стивън Спилбърг и на екранния си партньор Том Ханкс.

Най-добър чуждоезичен филм: Унгарската лента "Синът на Саул". Филмът разказва за двата дни на затворник в нацисткия лагер Освиенцим, който се опитва да погребе тялото на момче, което приема като свой син. Миналата година филмът бе удостоен с Голямата награда на филмовия фестивал в Кан, а в началото на тази получи зелена светлина към "Оскар" със "Златен глобус".

Най-добър документален филм: "Ейми". Лентата е посветена на Ейми Уайнхаус, която почина на 27-годишна възраст през 2011 г.

Най-добра филмова музика:  Легендарният филмов композитор Енио Мориконе спечели "Оскар" за музиката "Омразната осморка", с което стана най-възрастният носител на наградата. Само преди няколко месеца той навърши 87 години.

Най-добра песен от филм:  "Writing's On The Wall". За тематичното парче от "Спектър" - най-новата лента за приключенията на Джеймс Бонд, британският певец и автор на песни Сам Смит вече спечели награда "Златен глобус". "Стоя тук като горд гей мъж и посвещавам наградата на ЛГБТ обществото", заявява певецът, след като цитира статия, според която нито един открито хомосексуален актьор никога не е взимал "Оскар".

Най-добри визуални ефекти: „Ex Machina: Бог от машината"

Най-добър анимационен филм: "Отвътре навън"

Най-добър адаптиран сценарий: Чарлз Рандолф и Адам Маккей за "Големият залог"

Най-добър оригинален сценарий:  Том Маккартни и Джош Сингър за "Спотлайт"

Най-добър късометражен анимационен филм: "Меча история"

Най-добър късометражен документален филм: "Момиче в реката: цената на прошката"

Най-добър късометражен игрален филм: "Пелтекът"

Най-добра сценография: "Лудия Макс: Пътят на яростта"

Най- добри грим и прически: "Лудия Макс: Пътят на яростта"

Най-добри костюми: "Лудия Макс: Пътят на яростта"

Най-добър монтаж: "Лудия Макс: Пътят на яростта"

Най-добри визуални ефекти: "Ex Machina: Бог от машината"

Най-добър звуков мишунг: "Лудия Макс: Пътят на яростта"

Най-добър монтаж на звукови ефекти: "Лудия Макс: Пътят на яростта"

http://www.standartnews.com/english/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай