Културтрегери:Да се кръсти алея на Митко Воев от Нова генерация

213 души пуснаха подписката до кметството

Културтрегери:Да се кръсти алея на Митко Воев от Нова генерация | StandartNews.com

213 културтрегери, между които  университетски преподаватели и журналисти, внесоха подписка в кметството, с която предлагат алея в Борисовата градина да бъде наречена на поета и музикант, идеолог и фронтмен на група "Нова генерация" Димитър Воев (1965-1992).

"Фигурата на Димитър Воев неслучайно е посмъртно митологизирана. Цялото му музикално-поетическо наследство е свидетелство за авангардност без еквивалент у нас и до днес. Сложната му система от символи и метафори разкрива огромната му сензитивност към социалната действителност. Живял във време, в което "човек със анцунг грухти през града", Воев ни завещава разобличаващ портрет на чалгаризираща се култура - процес, започнал още в края на 80-те,  който дамгосва цялото девето десетилетие и продължава с невиждана мощ през 21-и век", се казва в писмото на инициаторите.

За съжаление авторът на "Само двама", "Тъмна земя", "Скорпионите танцуват сами", "Ледове" си отиде от този свят едва 27 от тумор в мозъка. Оставя младата си жена, фотографката и музикантка Нели Недева-Воева, с две момиченца - бебето Димитра и Магдалена, която по това време е на 2 и половина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай