Кристо завладя любимо село на Пикасо

Кристо завладя любимо село на Пикасо  | StandartNews.com

Прелестното място над Ница е поредната сцена на световния ни художник

Христо Явашев подреди варели в Сен Пол сюр Ванс

Христо Явашев завладя едно от любимите места на колегата си Пикасо - Сен Пол сюр Ванс. Рицарското селище над Ница е домакин на поредната акция на Кристо, която ще продължи до ноември - синя и червена стена от варели, издигащи се нагоре под наклон, украсени с капаци в топли жълто-оранжеви цветове.

Пред АФП авангардистът разкрива, че идеята е узрявала няколко десетилетия, преди да изкрастилизира до сегашната си визия. Той се интересува от цилиндрични форми още от 50-те години на миналия век. В отговор на издигането на Берлинската стена през 60-те Кристо прегражда парижка улица с консервени кутии.

"Това е своеобразно продължение", казва той за чудесията в двора на Джакомети над Лазурния бряг. Явашев, който твореше в тандем със съпругата си Жан-Клод до смъртта й през 2009 година, винаги е работил по няколко проекта едновременно. Затова сега международните медии говорят за два от тях: този сред хълмовете над Лазурния бряг и за "Плаващите кейове" в италианското езеро Изео, създадени от 200 000 кубически метра полиетилен, покрити със 70 000 квадратни метра златиста тъкан. Според "Ла Република" бюджетът е 15 милиона евро, платени от самия Кристо. 500 участват в подготовката, други 170 човека ще "плажуват" върху кейовете.

Очакват се 700 000 посетители и приходи от 49 милиона евро от свързани дейности в района - барове, ресторанти, хотели, транспорт и търговия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай