"Крадец на обич". Най-доброто от Евтим Евтимов

Издадоха го за 90-годишнината от рождението на поета

"Крадец на обич". Най-доброто от Евтим Евтимов | StandartNews.com

Красиво луксозно издание отбелязва 90-годишнината от рождението на поета Евтим Евтимов. Озаглавено е "Крадец на обич" и е събрало най-доброто от поезията на големия български лирик, както и последните му стихотворения. Съставител е Пламен Тотев, художник на корицата – Ралица Денчева.

Пламен Тотев, издател и литературен критик, представи томчето в "Артефир":

"Не познаваме напълно Евтим Евтимов. Това е идеята на изданието – всъщност един солиден том (повече от 250 стр.) – от една страна, да включим нещата, които всеки очаква да прочете от избраната любовна лирика на Евтим Евтимов, но от друга страна, да покажем и другото лице на поета – гениален майстор на гражданската лирика."

Голямата обич на публиката, ръкоплясканията и аплаузите понякога вкарват в една рамка автора, който може би не се е стремил към тази рамка. Публиката го определя като лирик, а поетът е поет във всичките си стремления, независимо за какво пише.

"Факт е, че с любовната си лирика Евтим Евтимов беше най-обичан и разпознаваем. Цели поколения идваха на срещи с него да му изкажат любовта си. То ва беше трогателно... Паметта за Евтим остава с многото песни. Но искаме да направим да направим том, с който да припомним колко наистина голям поет е Евтим Евтимов. В него много читатели биха открили и бъдещи любими свои стихотворения.

Евтим умееше да съчетае разбираеми и простички думи, които да докосват и да вълнуват. Гениален в изказа, който да звучи като песен."

Книгата съдържа и фотографии, има много загадъчна първа корица – с класическо и модерно излъчване, каквато е и поезията на Евтимов. Снимковият материал показва Евтим през годините, както и жените, които са вдъхновили неговите стихове – неговите музи.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай