Кой върна винила на мода

Адел, АББА и Ед Шийрън помогнаха на винила да отбележи възход в Обединеното кралство за първи път от 1991-а

Кой върна винила на мода | StandartNews.com

Албумите на Адел, АББА и Ед Шийрън помогнаха на винила да отбележи възход в Обединеното кралство за първи път от 1991 г. Почти една четвърт от купените албуми тази година (23%) бяха на винил, като най-продаваният е на АББА "Voyage". Той стана и най-бързо похарчилият се албум на винил за този век, според Official Charts Company.

Това отбелязва 14-тата поредна година на растеж на този формат, като продажбите са се увеличили с 8% спрямо 2020 г.

Продажбите на компактдискове продължиха да падат. Купени са само 14 милиона диска - най-ниската цифра от 1988 г., четири години след въвеждането на формата в Обединеното кралство. Спадът в продажбите на компактдискове обаче е по-малък, отколкото през последните години - намаляват с 12%, в сравнение с почти една трета през 2020 г. Това е отчасти, защото изпълнители като АББА и Адел се харесват на по-възрастните слушатели, които все още предпочитат и този вид музикален носител.

Възраждането на винила продължи и през 2021 г. въпреки сериозните забавяния в производството, причинени от комбинацията: Covid, проблеми с разпространението и недостиг на работна ръка, както и недостиг на суровини като PVC и хартиени продукти, съобщават от BBC. Търсенето на винил надвишава производствения капацитет с коефициент 2:1.

В класация за най-продаваните албуми на винил на Острова на първо място за АББА, следвани от Адел и "Fleetwood Mac" с техния "Rumors".

Продажбите на касети, макар и да представляват малка част от музикалния пазар, също се увеличиха за девета поредна година. Окончателните данни за 2021 г. се предполага, че ще покажат, че около 190 000 записи на ленти са закупени през последните 12 месеца, което е с около 20% повече на годишна база.

Това е най-успешната година за формата от 2003 г., когато компилацията "Now 54" беше най-продаваният албум за годината на касети. Възраждането вероятно има повече общо с маркетинга, отколкото с носталгични причини или друго предпочитание към този носител. Повечето изпълнители вече предлагат подписани касети на официалния си уебсайт, често в пакети със CD или винил копия на същия албум.

Феновете често нямат друг избор, освен да приемат касетата като част от пакета, и всяко копие на записа се брои като отделна продажба в официалната класация. Ясно е, че продажбите на физически носители са по-ниски от тези в стрийминг платформите, които представлява 80,6% от потреблението на музика през 2020 г.

Въпреки това, наличието на албум на CD и на винил, играе ключова роля за изпълнителите да достигнат номер едно в чартовете.

75 процента от продажбите на албума "30" на Адел се дължат на покупки на физически носител. Въпреки това се смята, че пазарният дял на стрийминга се е увеличил допълнително през тази година.

Окончателните данни ще станат известни на 4 януари 2022 година. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай