Неделя,

Кой спечели "Бургас и морето"

От: Агенция Стандарт -
944
Кой спечели "Бургас и морето"
A
A
A

Фото БТА

Кристина Дончева и вокалният ансамбъл "Фортисимо" спечелиха 38-то издание на Националния песенен конкурс "Бургас и морето" с песента "Заклинание" по текст на Ивайло Вълчев. Дончева и "Фортисимо" бяха определени за любимци на публиката и взеха първото място на слушателите. Музикалното събитие се проведе в Летния театър в Бургас.

Второто място в конкурса зае песента "Всичко е море" по музика и аранжимент на Светослав Лобошки, в изпълнение на Вили Русева. "Животът ни е сцена", изпълнена от Гергана Великова и Георги Дюлгеров, грабна третата награда.

Националният конкурс бе открит от заместник-кметът по култура Диана Саватева. Тя каза, че фестивалът е знаково събитие за духовния ни живот и е принос съвременната музикална култура на Бургас.

Водещи на конкурса бяха Драгомир Драганов и Атанас Стоянов от БГ Радио.

Зрителите в Летния театър имаха възможността да чуят 14-те финални песни, допуснати до конкурса от подборната комисия. Почти 60 песни бяха заявени за участие от автори от цялата страна. Всички песни са нови, написани специално за "Бургас и морето".

Тази година журито, което оценяваше песните, бе в състав Кирил Вълчев, генерален директор на БТА, диригентът Цанислав Петков, музикантът Дани Милев, радиоводещият Атанас Стоянов, Светослав и Благовест Аргирови.

Сред песните, които се състезаваха тази година бяха и "В някой друг живот" на Мариана Попова и Веселин Плачков, "Да бъдеш с мен" на Лина По, "Да те обичам" на Дивна Станчева, "Изгубено време" на Сандра Александрова по музика и аранжимент на Артур Надосян, "Истински благородният" на Калки и "Калки бенд", "Някой точно за мен" на Вили Станева, "Откривам те" на Боян Михайлов, "Писмо в бутилка" на Силвия Колева и др.

По време на 38-то издание на фестивала бяха връчени награда за текст и награда за млад и вдъхновяващ изпълнител. Те бяха спечелени от "Писмо в бутилка", в изпълнение на Силвия Колева.

По време на фестивала половин часов рецитал изнесе дуетът братя Аргирови, предаде "Дир".

Тази вечер ще е втората специална вечер на "Бургас и морето". Това се случва за първи път от създаването му. Отново в Летния театър Стефан Диомов ще изнесе концерт-спектакъл в памет на певицата Ваня Костова. В спектакъла по книгата на Стефан Диомов - "Белите и черни клавиши на моя живот" - ще участват група "Тоника", Тони Димитрова, "Тоника СВ", Боян Михайлов, "Фамилия Тоника", Георги Милтиядов, "5-те сезона", Дани Огнянов, "Фортисимо", вокална група "Изгревче", Стефка Емилова, Ванеса и Божидар. Под съпровода на Разградската филхармония с диригент Левон Манукян, ще започне програмата, в която ще прозвучат едни от най-хубавите песни на бургаския композитор Стефан Диомов.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com