Кмет, президент и министър уважиха юбилея на легендарен българин

В Пловдив се отбелязва 120-годишнината от рождението на Златю Бояджиев

Кмет, президент и министър уважиха юбилея на легендарен българин | StandartNews.com

Източник: Марица/Валентина Биларева

Кметът на Пловдив Здравко Димитров, министърът на културата Кръстю Кръстев и бившият президент Петър Стоянов уважиха отбелязването на 120-годишнината от рождението на легендарния български художник Златю Бояджиев, съобщава "Марица".

Програмата на честването включваше две събития - официално откриване на изложба, посветена на годишнината, както и представяне на луксозен албум със заглавие „Димитър Пампулов представя: Портрети от Златю Бояджиев“. Сред гостите бе и бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

"Малко са градовете като Пловдив, в които се раждат такива таланти. Те трябва да се помнят. Златю заслужава тази памет", каза кметът Димитров.

Бившият президент и почетен председател на Фондация „Златю Бояджиев“ Петър Стоянов благодари на всички, които са се ангажирали с честването на годишнината. "Да говоря сред вас кой е Златю Бояджиев ми се струва излишно. Пловдив е град на художниците, казва клишето. Но то е вярно. Пловдив се гордее с тях. Без съмнение всички до един ги помня лично. И всички те с много голямо уважение говореха за Златю. Той остана като патриарх, като емблема на българското изобразително изкуство", посочи Петър Стоянов.

Сн. Марица/Валентина Биларева

Министърът на културата Кръстю Кръстев подчерта, че Пловдив има особеното право, привилегията и потенциала да бъде наистина българската културна столица. "Много съм щастлив, че отбелязваме годишнината от рождението на една от емблемите на този град. Не може да говориш за Пловдив и да не споменеш Златю Бояджиев", посочи Кръстев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай