Вторник,

Кмет и министър поздравиха Георги Господинов за наградата "Букър"

От: Иван Ангелов, кадър бТВ -
1168
Кмет и министър поздравиха Георги Господинов за наградата "Букър"
A
A
A

Като огромен триумф за езика и словото определи софийският кмет Йорданка Фандъкова присъдената награда на писателя Георги Господинов за романа му "Времеубежище". Към приветствието се присъедини и министърът на културата в служебното правителство Найден Тодоров.

„Благодаря на Георги Господинов за този подарък точно в началото на този ден. Сигурна съм, че този триумф ще има отпечатък и ще увеличи чувствително четящите хора“, каза пред бТВ столичният кмет.

„Почти бях сигурна, че ще се спечели, защото той е световен писател. Нямаше как на 24 май да спечели някой друг“, допълни Фандъкова.

"Имахме нужда от такова чудо в момента. Вярвах, че той ще получи тази награда още в момента, в който видях отражението на представянето на романа на Панаира на книгата в Лайпциг. Отношението на хората от всякакви националности към „Времеубежище“ беше ясен показател, че това предстои", каза от своя страна Найден Тодоров.

"Това е едно чудо, от което трябва да сме горди и от което имахме нужда. Имахме нужда от такъв тип чудеса, за да можем отново да се обединим като нация и да погледнем с оптимизъм напред", добави министърът.

„За мен през всичките тези години грижата за сектор „Култура“ е бил водещ. Повече от 10 години целенасочено работим за това София да подкрепя своите творци чрез създадените програми, чрез фестивалите“, каза Йорданка Фандъкова.

„Винаги съм усещала 24 май като специален ден. Усмихвам се и се сещам за всички мои колеги, които днес празнуват заслужено. Учителите, които се грижат за най-важното нещо – за образованието на нашите деца“, допълни кметът на София.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com