Ключов дипломат посети Видин. Остана очарован

Посланикът на Израел посети реставрираната синагога във Видин

Ключов дипломат посети Видин. Остана очарован | StandartNews.com

Израелският посланик в България Йорам Елрон посети реставрираната еврейска синагога във Видин. Той се запозна с новия облик на сградата, както и с представители на еврейската общност в града.

За БТА той разказа, че при последното си посещение на синагогата преди три години е бил много потиснат от тогавашния й вид. Впечатлен съм от автентичността, която са успели да запазят. Това може би е последната ми официална визита като посланик на Държавата Израел, която ще извърша в България, но тя е много символна, каза той. Нямам съмнение, че синагогата ще се превърне в туристическа атракция за евреите по целия свят, каза дипломатът. 

Кметът на Видин Цветан Ценков се надява  синагогата да се превърне в еталон не само за България, но и за Европа. Безспорно , че видинската синагога е най-красивата и е втората по големина в България - това показва значимостта на този културен паметник, допълни кметът.

"Като български евреин съм изключително горд да бъда на това място. В тези тежки години, в които живеем, България дава урок на всички държави по света, че се строят нови синагоги и нови храмове. По този начин отново показваме, че сме един толерантен народ", каза при откриването Николай Гълъбов, председател на Федерацията на ционистите в България.

Предстои поставянето на олтара в храма.Сред гостите на събитието бяха Борислава Борисова, зам.-кмет по хуманитарни дейности, Ани Арутюнян, заместник-областен управител на Видин и Десислава Тодорова, зам.-кмет на Община Видин по европейски политики и инвестиции.

Официалната церемония по първа копка за стартиране на проекта по реставрация на видинската синагога се състоя на 28 май 2021 г. Реализацията на проекта стана възможна, след като организацията на евреите в България „Шалом“ прехвърли собствеността на храма на Община Видин, за да може общината да кандидатства с проект за финансиране с европейски средства, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай