Художниците:Защо театрите работят, а галериите не

Любен Генов отправи открито писмо до министъра на културата Боил Банов

Художниците:Защо театрите работят, а галериите не | StandartNews.com

Председателят на Съюза на българските художници Любен Генов отправи открито писмо до министъра на културата Боил Банов, в което настоява галериите да не бъдат затваряни по време на карантината и текущата им дейност да не бъде ограничавана.

Генов изтъква, че изложбените площи, които и досега са функционирали, спазвайки всички наложени противоепидемични мерки за ограничаване разпространението на пандемията, са по-безопасни от театрите, на които бе позволено да работят. В галериите се събират значително по-малко хора за по-кратко време, обяснява той.

Като апелира за преразглеждане на заповедта, някои от новите мерки в която той намира за „несправедливи или противоречиви“, Генов аргументирано изисква от името на гилдията допуснатото по отношение на театрите да бъде валидно и за галериите. „За нас, художниците, за екипите на галериите и за нашата публика е очевидно, че при посещението на изложби, в които зрителите влизат поединично и на по-големи интервали от време, престоят в художествените експозиции по принцип е доста по-кратък, отколкото на публиката в театралния салон, не е свързан с по-големи рискове от заразяване с Covid-19“, подчертава шефът на СБХ. И още: „Държавните, общинските, частните, големи и малки галерии и до този момент са работили в режим на пълно спазване на противоепидемичните изисквания, като достъпът е бил регулиран спрямо условията за безопасност още от извънредното положение от март 2020 до днес“. Любен Генов твърди, че би било достатъчно преустановяването само на откриванията и други галерийни събития, свързани със струпване на много хора на едно място.

Впрочем, повечето галерии още след първия локдаун отмениха официалните откривания при подредбата на нова експозиция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай