Сряда,

Художниците:Защо театрите работят, а галериите не

От: Мартина Суботинова -
Художниците:Защо театрите работят, а галериите не
A
A
A

Председателят на Съюза на българските художници Любен Генов отправи открито писмо до министъра на културата Боил Банов, в което настоява галериите да не бъдат затваряни по време на карантината и текущата им дейност да не бъде ограничавана.

Генов изтъква, че изложбените площи, които и досега са функционирали, спазвайки всички наложени противоепидемични мерки за ограничаване разпространението на пандемията, са по-безопасни от театрите, на които бе позволено да работят. В галериите се събират значително по-малко хора за по-кратко време, обяснява той.

Като апелира за преразглеждане на заповедта, някои от новите мерки в която той намира за „несправедливи или противоречиви“, Генов аргументирано изисква от името на гилдията допуснатото по отношение на театрите да бъде валидно и за галериите. „За нас, художниците, за екипите на галериите и за нашата публика е очевидно, че при посещението на изложби, в които зрителите влизат поединично и на по-големи интервали от време, престоят в художествените експозиции по принцип е доста по-кратък, отколкото на публиката в театралния салон, не е свързан с по-големи рискове от заразяване с Covid-19“, подчертава шефът на СБХ. И още: „Държавните, общинските, частните, големи и малки галерии и до този момент са работили в режим на пълно спазване на противоепидемичните изисквания, като достъпът е бил регулиран спрямо условията за безопасност още от извънредното положение от март 2020 до днес“. Любен Генов твърди, че би било достатъчно преустановяването само на откриванията и други галерийни събития, свързани със струпване на много хора на едно място.

Впрочем, повечето галерии още след първия локдаун отмениха официалните откривания при подредбата на нова експозиция.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички