Хосе Карерас пее на 8 „Ла донна е мобиле“

Великият тенор излиза в „Арена Армеец“ за гала спектакъла „Opera D'amore“.

Хосе Карерас пее на 8 „Ла донна е мобиле“ | StandartNews.com

Хосе Карерас очарова София още преди да излезе на сцената в „Арена Армеец“ за световната премиера на гала спектакъла „Opera D'amore“. Легендарнят тенор, който получи от Румен Радев Почетния знак на президента, пее за любовта на 19 декември - година след първоначално отложения гастрол на дългоочакваната супермодерна продукция. С Карерас на сцената излизат световноизвестни артисти - руската мегазвезда Мария Гулегина, асът на миланската „Ла Скала“ Марко Берти, Надя Кръстева, Кирил Манолов, Илина Михайлова, Росен Ненчев и Емил Павлов, хорът и оркестърът на Софийска опера под диригентската палка на Давид Хименес.

Българската публика първа ще чуе и види уникалния спектакъл с прочути любовни сцени от шедьоври на Верди, Пучини, Маскани, Доницети, който според организаторите АСАРА е образец на операта през XXI век – 3D мапинг, холограми, интерактивни декори, звук и осветление от последно поколение, дизайнерски костюми, създадени за шоуто. Виртуалната реалност магически се съчетава с живото изпълнение в авангардна звукова и визуална среда, а зад всичко това стоят 200 професионалисти от различни сфери.

Хосе Карерас съдбовно е обречен на музиката. На 6 гледа филм за великия Енрико Карузо и месеци наред говори денонощно за него и се опитва да пее, подражавайки му. Майка му е толкова втрещена от вокалните напъни, че го води при учителка. Едва на 8 влиза в Испанското национално радио, за да изпее култовата ария „Ла донна е мобиле“ от „Риголето“. На 11 получава малки роли в опери на Мануел де Фая и Пучини от афиша на театър „Лисеу“ в родната му Барселона. Това обаче не го спира да разнася козметични продукти на фамилния бранд. Дори първо записва химия в университета в Барселона, но след това влиза с пеене и пиано в Консерваторията. През 1970 година дебютира в „Набуко“ и „Норма“, където си партнира с Монсерат Кабайе. Тя го вика за дует в „Лукреция Борджия“ – и кариерата му тръгва стремглаво нагоре. Следват първи представления в САЩ, Англия и Австрия.

В митологията на испанската опера е градската легенда, според която Карерас и Доминго през 1984-та влизат в  ожесточени скандали заради политическите си пристрастия. Говори се, че изострените им отношения налагат специални клаузи в договорите им - всеки от тях ще пее само, ако другият не бъде поканен. Нещата се променят по твърде драматичен повод. През 1987-ма Карерас припада на репетиция на “Бохеми” в Париж – той е само на 43, когато чува страшната диагноза „левкемия“. Лекарите му дават шансове за живот едно към десет, но започват битката, която продължава 13 месеца – с много сложна апаратура изчистват тъканите на костния мозък от раковите клетки. Интервенцията е извършена в САЩ и местната поща е засипана от писма с пожелания за скорошно оздравяване. Докато ги чете, Карерас разбира, че хиляди по света се молят за него. През това време Монсерат Кабайе, Лучано Павароти и Пласидо Доминго изнасят концерти и изпращат хонорарите си в клиниката в Америка. В най-страшните моменти тенорът слуша музиката на великия руски композитор Рахманинов, която му дава сила и воля за победа. Половин година след операцията Карерас излиза пред публика, а билетите са изкупени за по-малко от ден. През 1988-ма основава фондация за борба с левкемията. През 1990-та Карерас, Лучано Павароти и Пласидо Доминго Доминго пеят заедно, поканени от хитър мениджър от Болоня, като поводът е футболната победа на Италия над Англия. 8000 гледат на стадиона и 700 000 пред телевизорите. Само нотите за оркестъра тежат 22 килограма. Аудио и видео вариантът на първото им шоу е с тираж 12 милиона, а през следващите години броят на зрителите и слушателите им надхвърля 2 милиарда. 

През 1992-ра Карерас пее на Олимпиадата в Барселона вместо Фреди Меркюри, починал през 1991-ва. На 22 септември 2006-та тенорът открива във Фуенлабрада театър, който носи неговото име. Карерас има хитове във всички жанрове, изпълнява главната роля и във филма за оперния певец Хулиан Галяре. Въпреки намерението да се оттегли и прощалното турне, което през 2015-та премина и през България, Карерас се завръща под прожекторите през 2018-та.

Както се знае, той е добър приятел с Христо Стоичков. Запознават се на снимки за реклама в благотворителна акция. Стоичков е категоричен – освен заклет барселонист и феноменален тенор, Карерас е личност с мисия. Той му връща с идентично отношение. "За нас в Барселона и Каталуния той беше истински идол години наред. Футболът е изкуство, но зависи кой играе. Не всички футболисти са артисти с топката, но някои са истински творци и те превръщат играта в изкуство".

Дискографията на Карерас надхвърля 150 записа, 60 опери, оратории, популярни и класически рецитали. Повечето роли тенорът изработва с най-големите диригенти в света - Клаудио Абадо, Рикардо Мути, Лорин Маазел, Ленард Бърнстейн, Зубин Мета, с  режисьорите Франко Дзефирели, Джорджо Стрелер, Луиджи Коменчини... Особено знаково е творческото му партньорство с Херберт фон Караян, което продължава 20 години.

„Той е истински рицар на сцената и в живота. Нали знаете колко ревниви са певците към аплодисменти и  поклони. Е, при Карерас никога не съм забелязвала тази смешна ревност. Той е крал и много добре го знае. Но също така знае, че всяка жена, която е до него в определен момент - независимо дали е примадоната или гримьорката, всяка е кралица!”, казва колежката му Кири Те Канава. От първия си брак Карерас има син и дъщеря – Алберто и Джулия, които стават адвокат и биолог. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай