Карталов в дворец за ЧРД

Академиците Вежди Рашидов и Пламен Карталов пред страхотния театър във Фюсен, в който триумфира Националната опера с "Пръстенът на нибелунга"

Карталов в дворец за ЧРД | StandartNews.com

Овации, тропане с крака и подсвирквания като на рок концерт поставиха финала на "Зигфрид" през третата вечер от гастрола на операта в Бавария

Академикът се наслади на френския блясък в Линдерхоф - любимото свърталище на Лудвиг Втори

Пламен Карталов, шефът на Софийската опера и балет, празнува рожден ден като истински артист и гражданин на света - с маратон от естетски наслади в сърцето на Европа. Академикът, който е начело на грандиозния и триумфален гастрол на тетралогията "Пръстенът на нибелунга" в Хюсен, си позволи кратък отдих и отиде в компанията на три дами в Линдерхоф - страхотния дворец на Лудвиг Втори, издигнат от неговите архитекти с преклонение и възторг пред стила на Луи XIV. Карталов се възхити на изтънчените интериори и на великолепния парк, изваян изцяло по френски тертип. Известният режисьор беше изненадан и от журналистите, които му спретнаха бърза "изненада" във впечатляващата зала на Кайзера в градския музей на Фюсен. Най-големият си подарък обаче Маестрото получи във вторник - продължителните овации на международните меломани, събрали се за "Зигфрид" във Фестшпилхаус на брега на езерото Форгензее. Защото и на третата вечер от представянето на "Нибелунга" в Бавария вагнерианците от четири континента бяха максимално възбудени. Викаха "браво", тропаха с крака и подсвиркваха като на рок концерт. Между тях имаше и българи - лекари, бизнесмени, адвокати - от различни краища на България. Вагнеровото общество с прискърбие отбеляза отсъствието на Върна Парино - невероятната 98-годишна дама от Сан Франциско, която беше на "Ринга" в София, а малко по-късно отлетя към рая на класиката. "В последните месеци от живота си Върна е посетила четири "Ринга" по света - между всеки от тях е влизала в болница, за да я вдигнат на крака за следващите спектакли. Отишла си е щастлива", коментираха вагнерианците в двата антракта, които прекараха с чаша в ръка на брега като автентични бонвивани. Някои от тях проявиха откровен интерес към шатрите, в които представители на "Албена" и Банско рекламираха прелестите на родината ни. И доста се изненадаха, след като разбраха, че в полите на Пирин има няколко фестивала, включително и оперен. Малко по-рано през деня за курортите ни се разчу и на един от най-прелестните площади във Фюсен - този на средновековния пазар. Дами и господа от "Албена" и Банско изкушаваха на три езика с Черно море и с Пирин, поднасяйки мускалчета с розово масло на достолепни местни и други госпожи.

Междувременно немската преса продължава да хвали "Пръстенът на нибелунга". Човекът на "Зюдойче цайтунг", гледал "Валкюра" през втората вечер, хвали Йорданка Дерилова като Брунхилде, Цветана Бандаловска като Зиглинде, Мартин Илиев като Зигмунд. Престижният вестник дава висока оценка за режисурата на Пламен Карталов и авангардната сценография на известния художник Николай Панайотов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай