Камен Донев снима филм по Йовков

Камен Донев снима филм по Йовков | StandartNews.com

Актьорът не разчита на държавни пари, а на меценати

След като напълни с 12 000 души за първи път "Арена Армеец", Камен Донев гледа към сбъдването на още една своя мечта. Актьорът ще снима голям, сериозен и мащабен филм по повестта "Жътварят" на Йордан Йовков. В режисурата на Донев, който ще изпълнява и главната роля, ще помага Борис Радев. Филмът е посветен на 80-годишнината от смъртта на писателя. Сред другите звезди пред камерите са Руси Чанев, Стефан Вълдобрев и Христо Мутафчиев. Снимките трябва да започнат най-късно през пролетта 2017-та. "Това е стара наша идея, дойде й времето да се случи. Финансирането няма да разчита на държавата, а на меценати, които искат да развиват българската културна идентичност. За това сме се спрели на световния Йовков. Той поставя изключително актуални теми и въпроси - като моралния избор, който всеки трябва да направи между истината или подмяната", каза Борис Радев по bTV.

"Вярвам, че хората много ще искат да гледат този филм по два пъти. За мен успехът не е да издържиш представление или филм един път и да си казваш "Аре, да минава и да ходя да пия една ракия", а когато свърши, зрителят да иска пак да го види", сериозно се пошегува Донев.

Актьорът се дистанцира от бушуващия в момента скандал около театралната реформа, в разгара на който вчера част от трупата на Народния театър поиска с официално писмо оставката на шефа на Съюза на артистите Христо Мутафчиев. "Не искам да коментирам, защото Христо ми е много близък приятел, да не кажа брат, а пък и не съм много запознат. И трето и най-важно - въобще не ме интересува реформата в театъра, защото за толкова години така и не се получи в нейния полезен вариант. Все някой нещо е недоволен, все разправии. Аз от доста време се оправям сам навън, през всички тези 10 години никой не ми се обади от министерството или от някоя кабинетна структура да ме пита за съвет", заяви категорично Донев и заключи: "България е в ситуация на морална война. Всеки ден хората се борят, искат да намерят някаква ценностна система, искат моралът и доброто да ги има, да доминират. Ние сме длъжни с нашето изкуство, с разбирането ни за добро да водим тази война."

Актьорът понякога е критикуван, че видиш ли, правел масов театър, но каквото и да говорят злите езици по негов адрес, едно остава ясно - той е единственият, за чиито представления билетите свършват веднага, след като са пуснати. Така и с лекота стана първият, който напълни "Арена Армеец". "Аз съм работил, за да се случи това. Недоволства винаги има и ще има. Явно това е нашата орисия", отговори той на всички. След успешното първо представление на "Песни, танци и истории из балканските земи за сватбите", актьорът насрочи ново на 18 май. Спектакълът включва 35 български музиканти и сръбските виртуози Бобан и Марко Маркович и техният оркестър, и още 20 танцьори и певици. Билетите за мегашоуто вече са почти изчерпани.

"Фолклорът е като безплатна бензиностанция, като безкраен АЕЦ Козлодуй", пошегува се актьорът преди време, но уточни: "Силата му е в това да поискаш да го изпълниш, да го съпреживееш, а не само да му се наслаждаваш. Опитвам се да съпреживявам онова, което е пресъздал народът през вековете, защото това ме прави по-добър."

Докато играе, Камен е изцяло свързан с публиката, общува с нея през цялото време на представлението. Но когато има така наречената четвърта стена в театъра - няма как. "Има обаче актьори, които го правят, за да са смешни. Сега всички искат да са смешни и са готови на жестоки самоинквизиции заради това, включително и в душевен и морален аспект", констатира още Донев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай