Какво получи Мариус Куркински за ЧРД

Филм на БНТ, аплаузи, обич, възторг и Библия зарадваха големия творец

Какво получи Мариус Куркински за ЧРД | StandartNews.com

Топ продуцентът Кирил Кирилов, Аня Пенчева, Мариус Куркински и Иво Аръков след премиерата на филма

Мариус Куркински, който винаги се старае да спести публичното внимание на личните си празници, този път попадна в епицентър от аплаузи, обич и възторг. 15 октомври – рождения ден на големия творец, съвпадна с премиерата на документалната лента „До Мариус и назад“, чиято първа официална премиера препълни Дома на киното. Зрители от различни поколения започнаха да ръкопляскат на Куркински още преди началото на филма със сценарист и режисьор Димитър Радев. Екранната изповед на един от най-знаковите артисти на България очаквано се оказва потресаващо емоционална и напълно адекватна на ролите, спектаклите и ценностите му. Мариус разказва за първите си детски спомени, в които властва непрежалимата му майка, за първия си досег със сцената, за първите си режисьорски представления в махалата, за успеха си в читалището, за земния рай в селото на дядо му Стоян и маминка, за нестихващото и досега остроумие на баща му, за дружбата с първата си братовчедка, която му уйдисва на всички щуротии... Без да се фука, споделя как е разсмял Крикор Азарян още като ученик и как се е сприятелил с Тодор Колев след ВИТИЗ, където той му е преподавател заедно с Азарян. С безпощадно точната си философска логика и без да жали себе си Куркински определя нехайството като най-големия си грях – нехайството към близките и към времето. Той признава, че причастието носи неподозирано успокоение за сърцето.

След финалните надписи Куркински получи не само овации, но и подаръци от най-близките. Аня Пенчева му подари Библия, лимитирано издание.        

„Мариус е пулсиращото сърце на българския театър. Нещо повече. Той е човекът-театър. Обрекъл себе си на изкуството, врекъл се на другите, отдал душата си да създава изящество. Благодарна съм, че мога да го нарека мой приятел“, споделя Аня Пенчева, която си партнира с Куркински в хитовата „Ексклузивна актьорска вечер“ на продуцентската компания „Ажур пико“.  "Искаше ми се филмът да не свършва. Много добре познавам Мариус, но въпреки това се надявах на още и още разкази. Няколко пъти ме разплака. Благодаря, че ме допуска да бъда малка звезда в неговата гигантска вселена“, коментира известният продуцент Кирил Кирилов, който поднесе специални аксесоари на рожденика. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай