Кадурин лее червено в "199"

Кадурин лее червено в "199" | StandartNews.com

Георги Кадурин и Иван Юруков мощно леят боя довечера и на 24 юли в театър "199". Те са атрактивен дует в "Червено" - постановката на Владлен Александров по пиесата на Джон Лоугън.

"Това е спектакъл за големия дух, големия характер, голямото движение. За изгарящото нажежено до червено желание да се търси смисълът на изкуството. За митологичното и неуловимото. За Аполон и Дионис. За откриване на божественото. За зачеването и раждането на новия изказ. За болката, живота и смъртта.

За тежестта на посланието и белезите, които оставя всеки от нас по тази грешна земя. За учителя и ученика, за титаните и простосмъртните, за дългия път към прозрението!", казва режисьорът.

Във фокуса е личността на световноизвестния художник Марк Ротко. През 1958 г. той получава изключително примамлива поръчка да украси с картини стените на най-луксозния за времето си ресторант в Ню Йорк - "Четирите сезона". И някъде тук започва историята на неговите платна в "Червено". В студиото му пристига асистентът, за да може Ротко изцяло да се съсредоточи върху най-смелата си акция. И докато художникът фучи, гори отвътре и размахва четката си като шпага, с която е решен да разсече посредствеността и дребнодушието, оядеността и лицемерието, той открива, че присъствието на младия човек в ателието му ще се окаже не по-малко сложна битка. Така настава сражението между поколенията. Както се знае, роденият в Латвия Ротко е един от най-изтъкнатите членове на движението на абстрактните експресионисти в САЩ. Личността му е също толкова зрелищна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай