Извадиха Йорданка Христова от списъка с пенсиите

Гласуваха наградите на Антон Дончев, Цветана Манева и Ицко Финци

Извадиха Йорданка Христова от списъка с пенсиите | StandartNews.com
  • Гласуваха наградите на Антон Дончев, Цветана Манева и Ицко Финци

Списъкът с пенсии "Златен Орфей" бе поправен, след като председателят на комисията по култура и медии в НС Вежди Рашидов алармира днес в пленарна зала, че в него има грешки. Включени и творци, които вече получават специални възнаграждения от държавата.

ВИЖ ОЩЕ: Ето кои за ветераните на естрадата от списъка "Златен Орфей"

Няколко часа по-късно естрадната ни звезда Йорданка Христова бе извадена от предложенията за пенсии на победителите от „Златният Орфей“, съобщиха от правителствената информационна служба. Причината е, че тя вече получава специална пенсия. Именно Данчето бе първата звезда, на която дадоха пенсия за особени заслуги още през 2007 г.

Заедно с нея отпада и композиторът Атанас Косев, който почина на 7 февруари.

„Пенсия за особени заслуги по отменения чл. 91 КСО, не може да се получава заедно с друг вид пенсия, да преминава в наследствена пенсия и/или да се получава заедно с държавна парична награда по Закона за награждаване на лицата с особени заслуги към българската държава и нацията“, обясниха от МС.

"Имаше такъв списък, който ние обстойно прегледахме в комисията по културата и медиите. За съжаление, върнах за доработване в министерството този списък, тъй като в него установихме дублиране на имена, на които са давани такива награди, и допускани някои дребни грешки. Надявам се до края на този мандат министерството да успее да поправи този списък, тъй като това касае живота на изключително много хора, които са дали много повече на държавата, отколкото ще получат", обясни Рашидов в отговор на питане на соцдепутата Александър Симов.

Освен наградите на 63-мата лауреати на Орфея, парламентът прие и проекторешението за пожизнените държавни парични награди в размер на 700 лева за особени заслуги към българската държава и нацията и за изключителни постижения и цялостен принос в областта на културата на 8 творци. Те са писателите Антон Дончев и Кольо Колев, пианистът Атанас Куртев, журналистът Владимир Гаджев, скулпторът Георги Чапкънов, актьорите Ицхак Финци и Цветана Манева и режисьорът Ласка Минчева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай