Нов списък на творците с паричните награди

Композиторът Атанас Косев и естрадната легенда Йорданка Христова отпаднаха от него по естествени и логични причини

Нов списък на творците с паричните награди | StandartNews.com

Народното събрание гласува единодушно със 75 гласа "за" проект на решение за отпускане на държавни парични награди за особени заслуги към българската държава и нацията на заслужили български творци, носители на награди на фестивала "Златният Орфей". Държавните парични награди се отпускат за срок от 3 години. Изпълнението на решението се възлага на министъра на културата. Според приетия текст, 40 от наградените творци ще получат награда в размер от 500 лева, а други 23-ма - 350 лв.

В хода на разискванията народният представител от "БСП за България" Нона Йотова заяви, че остава неясен въпросът за критериите, според които едни получават триста лева, а други петстотин лева. Докато няма една държавна политика по отношение на хората на изкуството и какво се случва, когато те навършат определена възраст, до тогава все ще има хаос. Депутатът коментира, че има хора, които изобщо не влизат в списъците за награди.

"Мнението ми е, че трябва да има цялостна държавна политика по този въпрос", заяви Йотова. Колегата й Анастас Попдимитров коментира, че един такъв прекрасен повод, какъвто е награждаването на творци, се е превърнал в грандиозен скандал, който е довел дори до разваляне на взаимоотношения. Той попита председателят на Комисията по култура Вежди Рашидов дали е не е имало начин целият този скандал да бъде избегнат. Вежди Рашидов прие критиките на депутатите от левицата. Той се съгласи с колегата си Нона Йотова, че е необходима по-ясна политика при определянето на наградите.

"Нека не ощетяваме самите творци, нека приемем критиките като достойни хора и наистина в тази тежка пандемия в края на този парламент, да дадем възможност творците да живеят малко по-добре", каза Рашидов, цитиран от БТА.

Сред наградените творци са Богдана Карадочева, Ваня Костова, Васил Найденов, Етиен Леви, Йордан Караджов, Камелия Тодорова, Кирил Маричков, Мустафа Чаушев, Недялко Йорданов, Нели Рангелова, Орлин Горанов, Стефка Берова, Хайгашод Агасян.

От първоначално предложения списък с 65 имена са отпаднали това на композитора Атанас Косев и естрадната легенда Йорданка Христова, съобщиха от екипа на председателя на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов. Атанас Косев вече е покойник – той напусна този свят на 9 февруари на 86-годишна възраст, а Йорданка Христова бе сред първите удостоени с пожизнена индивидуална пенсия от 700 лева за големи заслуги към българската култура и по закон няма право на гласуваната днес държавна парична награда. Така че двамата артисти по съвсем естествени и логични причини са извадени от списъка.

Вчера Министерският съвет прие решение за предложение до Народното събрание за предоставяне на държавни парични награди на още 92-ма творци за изключителни постижения и цялостен принос в областта на културата. Предложението е внесено от министъра на културата на основание чл. 5, ал. 2, във връзка с чл. 2, ал. 1, т. 1 и чл. 3, ал. 1, т. 1 и т. 2 от Закона за награждаване на лица за особени заслуги към българската държава и нацията. Имената на включените в този списък творци все още не са обявени публично.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай