Изтъкнат диригент и младо дарование в Стара Загора

Изтъкнат диригент и младо дарование в Стара Загора | StandartNews.com

Българският диригент Евгений Шевкенов е почетен гражданин на Австрия за своите постижения в областта на изкуството и културата, а Мартина Мидл е най-успешната млада цигуларка на Австрия

С интересен симфоничен концерт ще зарадва своите почитатели Старозагорската опера в петък. На старозагорска сцена за пръв път ще гостуват българският диригент Евгений Шевкенов,със забележителна кариера зад пулта по световните сцени, и младата австрийска цигуларка Мартина Мидл, която е само на 20 г., но безспорен талана според критиците. Оркестърът на Старозагорската опера под диригентството на маестро Евгений Шевкенов 20-годишната Мартина Мидл ще изпълнят специално избраната програма, която включва творби на Росини, Маскани, Сен-Санс и Бизе, Ще прозвучат увертюра от операта „Севилският бръснар" на Росини, любимото „Интермецо" от операта „Селска чест" на Маскани, „ХАВАНЕЗА" за цигулка и оркестър на Камий Сен-Санс и „Кармен сюита" 1 и 2 от Жорж Бизе, посочват домакините от Старозагорската опера.

Пловдивчанинът Шевкенов повече от 20 г живее и работи в Австрия. Концертирал е като солист и диригент в близо 40 страни, в най-престижните зали по света като Музикферайн и Концертхаус във Виена, Карнеги хол в Ню Йорк, Беяс Артес в Мексико сити, Метрополитен в Токио и др. Той е професор по цигулка във виенската консерватория „Рихард Вагнер" и „Wiener Musikseminar". Председател е и на Комитета за Култура на Vienna Economic Forum. За изключителните си постижения в областта на музиката е обявен за почетен гражданин на Австрия.

Младата австрийска цигуларка Мартина Мидл е носител на редица награди от международни конкурси - „Кончертино Прага", „Проф.Дихлер Виена", „Гориция" Италия, „Еуритмия" Повелето, Италия, „Прома ла музика" Австрия и др. През миналата година тя Мартина Мидл дебютира като солистка във Виенския Концертхаус.

Концертът е в петък от 19.00 часа в залата на операта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай