Иво Димчев кани артисти за изложба в MOZEI

Иво Димчев кани артисти за изложба в MOZEI | StandartNews.com

София. Визуални артисти с всякакви форми на изразяване са поканени да участват в първата групова изложба на новооткритото арт-пространство MOZEI ("Мозей", грешката е нарочна). Негов създател е Иво Димчев, известен най-вече със своите пърформанси и импровизационни концерти, а напоследък и с визуалните си изяви. За първи път българската публика видя негови картини, фотографии, скулптури и инсталации именно при откриването на MOZEI

Първата групова изложба в MOZEI е на тема "Срамът". Тя ще бъде открита на 19 декември и ще продължи до 30 януари 2015 г. Регистрацията на автори започва на 1 декември и е до изчерпване на изложбеното пространство от 400 кв. м. Всеки артист ще получи по 1 квадратен метър от пространството, за да изложи своята творба. За 1 кв. м на стена участникът ще трябва да заплати 15 лв., а за място на пода с обем до тавана (3-5 куб. м) - 40 лв. Таксите за участие са, за да може Мозей да покрие наема и режийните си разходи за периода на събитието и възстановяването на стените след закриването на изложбата, обясниха организаторите. 

Творбите ще могат да се продават, както във всяка галерия, като всеки автор сам определя цената на своето творение.

В деня преди закриването на изложбата международна комисия ще връчи няколко награди на най-оригиналните автори. Ще има също и Награда на публиката, определена от посетителите на Мозей. Някои от произведенията ще бъдат откупени за постоянната колекция на Мозей, информират организаторите.

Участниците имат право дори след откриването на изложбата да продължат да модифицират и внасят промени в произведенията си.

Всеки има право да участва, независимо дали е професионален артист или не.

Целите на изложбата са няколко:

-Да противостои на идеята за кураторството, при която достъпът на артиста до изложбената зала е изцяло зависим от субективния избор на куратора.

-Да противостои на дискриминационните разделения професионално-непрофесионално / високо-ниско изкуство.

-Да предостави възможност на произведенията да създават непредвидени връзки едно с друго, да конфликтуват, да променят смисъла си поради изключителната си близост.

-Да изследва темата за Срама.

Артистичният формат е напълно свободен - живопис, графика, колажи, фотография, mix media, мултимедия и др.

"Желателно е участниците да представят работи свързани с основната тема, която е идеята за СРАМЪТ във всичките му възможни форми и проявления.

Срамът в мен.. срамът от мен... срамът в другите... срамът от другите. Красотата или трагедията на срамът и красотата или трагедията на неговото превъзмогване. Така също и връзките му с други теми като личното, страха или темата за свободата и т. н.", пише в описанието на събитието във Фейсбук.

Единствените ограничения са:

-не се приемат произведения с летлив органичен характер.
- не се приемат произведения, които се нуждаят от електричество, освен ако не се захранват от батерии, осигурени от автора.
- Не се рисува директно по стената.
- не се пробиват дупки в стената по-големи от 3 мм.

Всеки участник има право да избере и запази своето пространство, веднага след като се регистрира и внесе таксата за участие. Колкото по-рано се регистрира един автор, толкова по-голям избор ще има за своето лично изложбено пространство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай