Събота,

Ивайло Михайлов представя песни на Пучини

От: Агенция Стандарт -
241
Ивайло Михайлов представя песни на Пучини
A
A
A

Вълнуващ концерт с песни на Джакомо Пучини ще събере почитателите на композитора на 26 юни от 19 часа Операта на Стара Загора. Те ще се насладят на изкуството на доказания творчески тандем – тенорът Ивайло Михайлов и пианистката Деница Петрова. Песните на Пучини стават обществено достояние едва през 1987 гоидина, когато един от най-големите изследователи на творчеството на Пучини – Майкъл Кей, ги публикува. Водещ на концерта е Ивана Папазова, която не за първи път се среща отблизо с оперното изкуство. Актрисата получи награда за своя моноспектакъл „Глас“ от Елена Алексиева, който разказва за двойничката и нереализирана дубльорка на оперната прима Мария Калас – Виктория Глас.

Песните на Пучини са композирани през най-плодотворните години на гения. Много от тях са написани случайно, по определен повод или по настояване на близки и приятели, по поръчка на учебни заведения... Други - като романси, предназначени за приеми, публикувани в периодични музикални издания.

Пучини използва тези песни като мотиви и в своите опери. Например прочутата ария на Де Грийо от „Манон Леско“ е изградена върху Mentia l’Avviso – речитатив и ария. Основата на квартета от трето действие на „Бохеми” е песента “Sole e amore” /”Слънце и любов”/,  написана от Пучини осем години по-рано. В „Тоска” и „Мадам Бътерфлай” се чува ехо от вече родени от перото на Пучини мелодии.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията