История и смях във временния топ 10

История и смях във временния топ 10 | StandartNews.com

Невена Коканова и Георги Русев са участвали в най-много продукции
Въло Радев и Иван Андонов влязоха с по два филма в първата класация на "Лачените обувки на българското кино"

Исторически ленти и комедии влязоха във временния топ 10 на родното седмо изкуство. Това стана ясно след гласуването на зрителите за номинираните 100 заглавия в предаването на "Лачените обувки на българското кино" на БНТ. Изданията през уикенда бяха гледани от половин милион.

Въло Радев и Иван Андонов бяха избрани във временната златна десетка с по две свои творби. Публиката не скри предпочитанията си към "Крадецът на праскови" и "Осъдени души".

В първия Въло снима Невена Коканова и Раде Маркович, които се влюбват до полуда един в друг пред очите на екипа и Велико Търново. Във втория екранните страсти са между изтънчената унгарка Едит Салай като Фани Хорн и красивия Ян Енглерт като отец Ередия. Говори се, че флиртът пред и зад камерите всъщност е бил между страхотния поляк и Силвия Рангелова.

Андонов вика за "Вчера" няколко младоци, които не след дълго се превръщат в баш звезди - Христо Шопов, Чочо Попйорданов, Георги Стайков, София Кузева. В "Опасен чар" пък неговият главен герой е Тодор Колев, тогава на върха на славата си.

Епосът "Време разделно" на Людмил Стайков, драмата "Всичко е любов" на Борислав Шаралиев, сатирата "Господин за един ден" на Николай Волев, култовият "Козият рог" на Методи Андонов, притчата "Лачените обувки на незнайния войн" на Рангел Вълчанов и хитът на Людмил Кирков "Оркестър без име" са другите във временния топ 10. Гласуването продължава до юни. Най-младият "вот" дотук е на 13-годишна от Дупница - за "Всичко е любов". Най-възрастният - на 88-годишна дама за "Борис I".

70 процента от гласувалите за "Тютюн" са на 60. Фаворитът на 40-годишните е "Любимец 13". "Козият рог" е любим на киномани на възраст от 14 до 83. "Време разделно" - на хора между 14 и 80. "Love.net" предизвиква с драстична разликата между феновете - 90% от тях са дами. Над 80 на сто от избралите "Всичко е любов" и "Таралежите се раждат без бодли" също са от нежния пол. Най-"мъжкият" по отношение на вота е "Инспекторът и нощта" - 90 на сто. Следват "Авантаж" и "Мера според мера" с по 70 на сто.

"Крадецът на праскови" е активизирал най-много гласове от Велико Търново и Горна Оряховица. 80 на сто от гласувалите за "А бяхме млади" са от София. 60% от гласувалите за "Прилив на нежност" са от Русе, а 40 на сто от тези, които са избрали "Двойникът", са от Шумен. Това е и филмът, за който са подадени най-много гласове от Великобритания и САЩ. Най-широка подкрепа от чужбина получава "Оркестър без име", за който са гласували зрители от Испания, Великобритания, Люксембург и Дания.

Академик Людмил Стайков беше категоричен в студиото, че режисурата е човекознание. "Всяка личност е космос. Планети, звезди, черни дупки, метеорити. Режисьорът е едновременно психолог, педагог и философ. Необходимо е да има свой възглед за света, да притежава умения и талант". Колегата му Стефан Командарев, чиито "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" успя да пробие в късия списък на номинираните за "Оскар" чуждестранни филми, се пошегува: "Член на американската академия тогава ми каза: "Вече няма да бъркаме България с Боливия".

Невена Коканова и Георги Русев участват в най-много от 100-те филма - изключителната дама се разписва в 13, като 6 от ролите й са главни, а невероятният майстор на поддържащите персонажи - в 15. Катя Паскалева следва при жените - в 8. Иван Янчев играе в 14 филма, Петър Слабаков - в 13, Георги Калоянчев - в 12. С по 11 роли са Велко Кънев, Вълчо Камарашев и Павел Поппандов. Стефан Данаилов и Наум Шопов блестят в по 10 ленти. Апостол Карамитев обаче пет пъти е бил във водещи партии. Композитори с най-много филми в топ 100 са Борис Карадимчев, Петър Ступел и Кирил Дончев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай