Испанска музика и танци разгорещиха Плевен

"Ла Туна" е оркестърът на Университета в град Алкала де Енарес – родното място на Мигел Сервантес

Испанска музика и танци разгорещиха Плевен | StandartNews.com

С музикално дефиле тази вечер испанският оркестър "Ла Туна" започна гостуването си в Плевен. Атрактивните изпълнители огласиха централната част на града от драматично-кукления театър до площад "Възраждане" и Градската градина, като бяха приветствани от плевенчани с възторг и аплодисменти. Музикантите представиха малка част от своя репертоар, който включва класически творби, испански фолклор и популярни песни, информира БТА.

Изпълнителите бяха посрещнати по-рано днес от кмета на Плевен Георг Спартански, който подчерта, че културата, музиката и танца сближават хората и ги превръщат в приятели. 

Гостуването на испанските музиканти в България е по инициатива на Мануел Агудо, който живее в Плевен и има свой бизнес с текстил. Той бе категоричен, че най-топлото посрещане за тях е в Плевен и тук се чувстват сред приятели.  

"Ла Туна" е оркестърът на Университета в град Алкала де Енарес – родното място на Мигел Сервантес, и е част от нематериалното културно наследство на Испания. Началото му е поставено преди пет века, когато бедни студенти, наричани от местното население "сописти" започват да свирят в ханове и таверни за купичка супа. 

В наши дни "Ла Туна" участва във всички събития, организирани от университета, както и в редица фестивали. Десетки градове са имали удоволствието да са домакини на концертите на оркестъра като по време на своите турнета музикантите печелят не едно престижно отличие.

Специално за жителите и гостите на Плевен "Ла Туна" ще изнесат концерт в парка на Регионалния исторически музей утре вечер от 20:00 часа. Входът е свободен.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай