"Игра на тронове" разгроми конкуренцията (ОБЗОР)

"Игра на тронове" разгроми конкуренцията (ОБЗОР) | StandartNews.com

Култовият сериал спечели 12 статуетки "Еми"

Пет години след старта си хитовият сериал "Игра на тронове" спечели най-важното отличие - "Еми". Това се случи на 67-мото връчване на наградите за най-добрите предавания в праймтайма. Поредицата победи в категорията за драматичен сериал номер едно. Питър Динклидж взе приза за поддържаща роля за своя Тайрън Ланистър. Сагата на HBO стана лидер и за режисура.

Дейвид Натър стана "най-добър режисьор на драматичен сериал" за епизода "Mother's Mercy" от сериала "Игра на тронове". Фентъзито получи общо 12 награди - 4 в праймтайм категориите и 8 от креативните награди, и отбеляза рекорд. Досега първнеството държеше "Западното крило", което през 2000 година грабна 9 статуетки.

Тържествената церемония, водена от комика Анди Самбърг, беше в неделя вечер в театър "Майкрософт" в Лос Анджелис. За най-успешен комедиен сериал беше обявен "Вице", също продукция на HBO.

Виола Дейвис стана първата афроамериканка, която спечели признание за главна роля за участието си в "Как да ти се размине убийство". "Единственото, което отличава цветнокожите жени от всички останали, са възможностите... Не можеш да спечелиш "Еми" за роли, които просто не съществуват", каза Виола в прочувствената си реч и благодари на всички от киноиндустрията, които са видели чара и сексапила на тъмнокожите дами и са им дали шанс да изяват себе си.

След като бе номиниран 7 пъти досега, Джон Хем спечели за Дон Дрейпър в "Момчетата от Медисън авеню" на AMC. "Очевидно е станала ужасна грешка", пошегува се той, получавайки заветната статуетка.

За първа между дамите в комедии бе провъзгласена Джулия Луи-Драйфус - за президента Селина Майер във "Вице". В мъжкия й еквивалент спечели Джефри Тамбор за образа си в Transparent на Amazon. Популярният тв водещ Джими Кимел връчи наградата на Джефри, но преди това се направи на интересен. Той взе листчето с името на победителя в категорията, прочете го, сдъвка хартията и съобщи, че е забравил на кого се пада. После се пошегува с Мат Ле Бланк: "Сигурно е той - нали изигра себе си в "Джои". Докато сядаше на мястото си, Кимел се извини на Мат, но той му показа среден пръст. Алисън Джени ("Mom") и Узо Адуба ("Оранжевото е новото черно") също бяха сред отличените.

Поредицата "Олив Китридж", също на HBO, в която Франсис Макдорманд и Ричард Дженкинс с играта си просто чупят дистанционни, прибра 8 награди. Дженкинс получи статуетката от сравнително прилично облечената Лейди Гага, заложила на стилна черна рокля и лек грим. "Вице" зае 3-о място с 5 награди, следвано от "Беси" с 4 статуетки. В битката за награди участваха сериали и предавания, появили се на малкия екран в периода от 1 юни 2014 до 31 май 2015 г.

Сред гостите освен Мат Ле Блан, известен като Джоуи от "Приятели", бяха още Клеър Дейнс, София Вергара и годеникът й Джон Манганиело и други.

Наградата "Еми" е създадена през 1949 г. Тя се смята за аналог на "Оскар" при телевизионните продукции. Победителят получава трикилограмова статуетка на крилата жена, олицетворяваща музата на изкуствата - в протегнатите си ръце тя държи атом. Запис на церемонията със субтитри на български език зрителите на НВО ще могат да гледат на 26 септември, събота от 19 часа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай