И Спайк Лий бойкотира оскарите

И Спайк Лий бойкотира оскарите | StandartNews.com

Спайк Лий е поредната знаменитост, изтъкнала липсата на разнообразие сред отличените, съобщи Асошиейтед прес. Режисьорът оповести, че поради тази причина той и съпругата му няма да присъстват на церемонията за раздаването на отличията. В писмо, качено в Инстаграм, Лий благодари на Академията за кинематографично изкуство и наука, след като през миналия ноември стана ясно, че е удостоен с почетния "Оскар". "Как обаче е възможно за втора поредна година всичките 20 номинирани в актьорските категории да са бели? Четиридесет бели за две години. От толкова много време телефонът в офиса ми започва да звъни, когато номинациите стават ясни. Медиите искат мнението ми за липсата на афроамериканци сред номинираните", написа Лий.

Джейда Пинкет-Смит първа призова преди ден тъмнокожите си колеги да бойкотират "оскарите". В своя Туитър акаунт актрисата режисьор написа: "На церемониите цветнокожите актьори често развличат публиката и раздават награди, но рядко постиженията им получават признание. Може би всички чернокожи трябва да се въздържат от участие? С нас се държат така, както им позволяваме."

Нейният съпруг Уил Смит беше от спряганите за номинация тази година за участието си във филма "Сътресение", но в крайна сметка не получи. Други цветнокожи актьори, които се предполагаше, че имат шанс да са сред номинираните, са Идрис Елба за "Безродни зверове" и Майкъл Б. Джордан за "Крийд: Сърце на шампион". И двамата, също като Уил Смит, си останаха само с очакванията. Въпреки ласкавите отзиви на критиката, извън надпреварата за най-добър филм останаха продукции с актьори и режисьори от афроамерикански произход като "Бандата от Комптън". Шанс не получи и друг представител на шоубизнеса от по-малобройните етнически групи - пуерториканецът Бенисио дел Торо за изпълнението си в "Сикарио".

В същото време в Туитър популярност набира хаштагът #OscarsSoWhite, чрез който хора от цял свят изразяват мнението си за ситуацията.

"Снежните бури в "Завръщането" са почти толкова ослепително бели, колкото "оскарите" през 2016 г.", гласи недоволно послание, визиращо лентата на Алехандро Гонсалес Иняриту, която води в надпреварата с 12 номинации.

Президентът на Академията, Черил Боун Айзъкс, също не спести разочарованието си от "липсата на разнообразие" при номинациите. Все пак тя добави, че създалата се ситуация не трябва да отнема от "величието" на номинираните филми. Миналата година също имаше шум около "изцяло бялата надпревара" в актьорските категории. Чернокожият комик Крис Рок, който ще води тазгодишната церемония, вероятно ще има богат материал за остроумни забележки, пише Ройтерс.
"Да бъде номиниран единствено Силвестър Сталоун за "Крийд: Сърце на шампион" е шамар за всички останали, участвали в проекта", не крие разочарованието си Гил Робъртсън, президентът на Асоциацията на афроамериканските кинокритици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай