Хитовете на "Стандарт" в НДК

Хитовете на "Стандарт" в НДК | StandartNews.com

Родни поети четат в афиша на елитните форуми
Звезди от Скандинавския север идват за панаира на книгата и софийския литературен фестивал

Хитовете на издателство "Стандарт" привличат публика на фирмения щанд Б20 на полуетаж "Запад". Изкушените ще могат да купят прекрасно оформените книги "Чудесата на България", бестселърите на Димитър Недков и Румен Ралчев.

В НДК днес започва традиционният Панаир на книгата и стартира същинската програма на второто издание на Софийския международен литературен фестивал. Негов фокус е литературата от Скандинавския север. В столицата от вчера започнаха да пристигат специално за събитието прочути автори - все по-превеждани у нас. Родната публика за първи път ще се срещне с най-награждаваните творци на словото от Дания, Исландия, Норвегия, Финландия и Швеция. Те работят в разнообразие от жанрове - от детски приказки до кримки. Независимото жури - професор Вера Ганчева, Надежда Михайлова, Антония Господинова, Петра Олисен, Айгир Сверисон и Ангел Игов - се грижи за селекцията.
Заедно с някои от най-интересните представители на съвременната скандинавска литература в основната програма на фестивала ще участват и родни знаменитости.

Софийският международен литературен фестивал е организиран от Асоциация "Българска книга" в рамките на ежегодния панаир, посещаван от над 40 000 души. Всяка година фестивалът представя творби от различен географски регион. Под мотото "Литературата не признава граници" първото издание бе посветено на Балканите, като в него участваха 54 автори от осем държави.

Стремежът е фестивалът да се превърне в най-мащабния и престижен форум за литература в България. Читателите от различни възрасти ще могат да избират сред няколко изложби, лекции и дискусии, специална секция за криминална литература и още много изненади.

Водещ акцент е детската програма. За пръв път в България пристигат световноизвестният шведски автор на книги за малчугани и тийнейджъри Улф Старк и по-младият му колега от Норвегия Ендре Люн Ериксен. Малките читатели са поканени на много игри, куклен театър и разходка с Мила Попнеделева-Генова из създадените от нея чудни книжни светове. За обичащите да рисуват ще има анимационна работилница по мотиви от скандинавски митове и легенди, водена от Радостина Нейкова.

Както заради децата, така и заради верните фенове на творчеството и персонажите на Туве Янсон от всички възрасти, фестивалът се включва и в международното отбелязване на 100-годишнината от рождението на легендарната писателка. Серията от събития в нейна чест ще включват четения и забавни игри с Муминтролите за най-малките. Ще има прожекция на документален филм за Туве, изложба с нейни илюстрации. Филмът и изложбата са любезно предоставени от финландското посолство.

Софи Оксанен: Помня страха зад Желязната завеса

Софи Оксанен, може би най-ярката звездна дама върху литературния небосклон в Европа от поколението на 35-40-годишните, пристига в България след тригодишни преговори. Изключително екстравагантната авторка най-сетне успя да включи столицата ни в програмата си - тя идва за Софийския литературен фестивал, който се провежда успоредно с Международния панаир на книгата. Днес от 17.30 часа Софи ще се срещне с фенове в Мраморното фоайе на НДК. Утре тя ще раздава автографи на щанда на "Персей" и ще участва в тържеството за 10-годишнината на издателството, с което работи отдавна. Входът е свободен - за разлика от подобни събития в много страни, където организаторите продават билети като за концерт на поп звезда.

Софи Оксанен е спечелила почти всички авторитетни награди за литература, с изключение на Нобеловата. Тази година тя произнесе речта за откриването на панаира във Франкфурт - най-големия форум в световното книгоиздаване. Творбите на Софи са преведени на повече от 40 езика - вечни истории за любов и омраза, приятелство и предателство на фона на тоталитарните режими. На българския читател е позната с романите "Чистка" и "Когато изчезнаха гълъбите" ("Персей"). Първият е превърнат в опера и филм, а едноименната пиеса е поставяна по световните сцени, включително и на тези по "Бродуей" в Ню Йорк.

- Софи, мечтаете ли за Нобелова награда - май само тя липсва в колекцията ви?

- Не. Малко автори могат да мечтаят за толкова много признание, колкото получавам аз.

- Пътувате постоянно по света - къде ви е най-интересно?

- Всички държави са различни. Не съм била, примерно, в Мексико - но догодина ще отида. Никога не съм очаквала мексиканците да се интересуват толкова много от книгите ми. Но изглежда, че историите за имигранти са по-универсални, отколкото си мислим. Има разлика между страни с трудно минало и страни, живели дълго време в мир. Хората от старите демокрации не могат наистина да разберат какво е да съществуваш в тоталитарна система - те не разбират смисъла на тайната полиция, пропагандата, държавните медии. Но няма нужда да ги обясняваш на когото и да е било от страна с тъжно тоталитарно минало.

- Вие сте от поколение, което не е активен свидетел на епохата, която обичате да описвате. Защо се интересувате от нея - има ли личен момент?

- На десетилетията непосредствено след Втората световна война не съм била свидетел, разбира се. Но съм живяла в последните години на съветския режим. Така че не бих казала, че тази епоха ми е чужда. Баща ми е финландец, а майка ми е имигрантка от Естония - на границата между Изтока и Запада. Имам лични наблюдения от двете страни на Желязната завеса: за опасностите по време на пътуванията из провинцията на Естония, за цензурата, за агитацията, за забраните, за страховете...

- Кой според вас е най-големият конфликт днес в света?

- Зависи от гледната точка. От финландска и източноевропейска - събитията в Русия и войната в Украйна. Едва ли хората в другия край на света смятат, че те засягат личния им живот. Въпреки че не е съвсем така - все пак става въпрос за баланса на властта в международни измерения. От друга гледна точка ISIS и Боко Харам (радикална нигерийска ислямистка секта) са истински проблеми. Аз съм жител на северните народи и се притеснявам за Арктика, и за борбата за природните й ресурси - тя отново включва Русия.

- Може ли така нареченият малък човек да се скрие от световните проблеми и конфликти, от политиката на великите сили?

- Не. Човек винаги може да се прави на сляп, но въпросните кризи силно влияят на нашето всекидневие - икономиката е глобална. Ако една система/държава излезе от равновесие, това се усеща и при другите - съседни или не. Например цената на петрола се отразява на всички. Същото е с газа и неговата дистрибуция - всичко рефлектира върху световния пазар, бизнеса и работните места.

- Кой ви е по-близък на душата - Толстой или Достоевски?

- Харесвам и двамата, но моите любимци са Анна Ахматова, Марина Цветаева и Александър Солженицин.

- Как се роди писателят у вас - спонтанно или постепенно? Имате ли генетична обремененост?

- Семейството ми не работи в сферата на културата. Винаги съм знаела, че искам да бъда - и тъй като тази мечта открай време е била в мен, е невъзможно да се каже кога и как точно се е появила.

- Какво знаете за България?

- Едно от най-известните кисели млека във Финландия е българското. Не знам дали наистина е като вашето, но производителят твърди, че е така. Това е може би първото нещо, което идва наум на всеки финландец, когато чуе за България. Свързвам страната ви и с Юлия Кръстева и Цветан Тодоров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай