Хитове и звезди в Стара Загора

Хитове и звезди в Стара Загора | StandartNews.com

45 филма от 16 страни ще се завъртят на Фестивала за ново европейско кино "Златната липа"

За четвърти път Стара Загора ще се превърне в столица на съвременното седмо изкуство. От 28 май до 1 юни под липите ще се случи поредното издание на Фестивала за ново европейско кино "Златната липа". По червения килим ще минат родни и международни звезди, а зрителите ще гледат - както винаги съвсем безплатно - 45 филма от 16 страни, уточнява Магдалена Ралчева. Известната режисьорка, художествен директор на елитния форум, както винаги, е направила страхотна селекция. В Операта ще се завъртят ленти на престижни автори от Дания, Чехия, Норвегия, Русия, Естония, Македония, Косово, Сърбия, Полша, Австрия, Унгария, Испания, Шотландия, Швеция, Швейцария и България. Костадин Бонев ще бъде шеф на журито, което ще избере победителите в конкурсната програма. С човека, заснел "Подгряване на вчерашния обед", "Потъването на Созопол" и още доста игрални и документални продукции, оценки ще вдигат прочутата му колежка Нана Джорджадзе - с нейния "Русалке моя, моя Лорелай" беше открита предишната "Златна липа", Каан Муждеджъ, който през 2015-а получи специалното отличие на СБФД за участващия в състезанието "Сивас", младият сръбски режисьор Божан Вулетич, руската актриса Елена Игоревна. Миналата година големият победител беше "Изпит" на Петър Вълчанов и Кристина Грозева, а Маргита Гошева, която играе главната роля, бе обявена за номер едно.
Десет са заглавията, които ще влязат в конкуренция за наградите на "Златната липа".

Българското предложение е "Каръци"

на Ивайло Христов с Елена Телбис, Ованес Торосян, Деян Донков. Елена, Коко, Пацо и Гошо са ученици от горните класове на гимназията в малък град. Коко е влюбен в Елена. Момичето мечтае да стане певица. Тя с нетърпение очаква предстоящия концерт на известна рок банда. Събитието разтърсва града, предизвиквайки нови страсти, разочарования и сложни отношения. Датският трилър "Идеалистът" на Кристина Розендал с Питър Плагборг, Томас Бо Ларсен, Сьорен Малинг, Йенс Албинус връща към 1968-а: американски бомбардировач B-52, който носи ядрени бойни глави, е катастрофирал на полярния лед до щатската въздушна база в контролираната от датчаните Тюл, Гренландия. Няколко дни по-късно правителствата класифицират катастрофата като "счупена стрела" и обявяват, че ситуацията е под контрол. След осем месеца всичко е разчистено и случаят е закрит. 18 години по-късно репортерът Пол Брик изведнъж се натъква на подозрителни обстоятелства. Естонската военна драма "1994" на Елмо Нюганен с Каспар Велберг, Майкен Шмид и Кристиян Юкскюла анализира избора - Червената армия или Вафен СС. "Сутрешна треска" на унгареца Петер Гардош е за любов, родена в най-странните обстоятелства - между двама оцелели в ада Холокост. Тяхната любов преодолява всички препятствия, включително и смъртта, когато тя в крайна сметка идва. В "Хром" от Косово глухоняма жена се грижи сама за двамата си сина. По-големият от тях вижда шанс за работа в местната мина - проблемът е, че е само на 15. Когато майката и съседът се сближават, новата бащинска фигура провокира бунтовническия дух на навлязлото в пубертета момче. Единственият лъч в тунела е неговата необикновена и привлекателна учителка по математика. В "Лазар" на македонеца Светозар Ристовски участват нашите Красимира Кузманова и Александър Сано. С тях пред камерите са Ведран Живолич, Горан Навойеч, Деян Лилик, Наташа Петрович, Владо Йовановски, Тони Михайловски. Главният герой е "примамка" - разсейва полицията и надзирава прехода на нелегални имигранти през границата с ЕС под покровителството на местния мафиот. Така издържа семейството си с парите от трафика на хора. Но се влюбва в млада студентка, чужда на неговия свят - и всичко се променя.

"Карт бланш" от Полша е вдъхновен от истинска история

Уважаван гимназиален учител крие постепенното си ослепяване - от приятелите, семейството, учениците, началниците. Съкрушен от почти безнадеждната си диагноза, той решава да изпълни дълга си и да помогне на възпитаниците си за финалните им изпити. Подобна е интригата и в "Сляпа любов" на руснака Александър Кот. Павел Зуев губи зрението си и принудително започва живота си от нулата. Всички връзки с бившия му живот са скъсани, затова той се запознава с необичайна жена, способна да вижда повече от другите хора. Символично я наричат Надежда и тя работи в местната болница. Двамата еднакво силни характери преживяват възможно най-хубавите дни в своя живот.

В "Анклав" на Горан Радованович с Небойша Глоговац, Миодраг Кривокапич, Аница Добра, Филип Шубарич и Дениц Мурич всичко се случва 5 години след края на войната в Косово. 10-годишният Ненад живее с баща си Воислав и болният си дядо Милутин. Сръбският свещеник Дража и 30-годишната учителка са единствените сърби на километри. Всеки ден Ненад е возен от танк от фермата на баща си до училище, където е единственото дете. Неговото най-голямо желание да играе със свои връстници остава непостижимо. Само през пролуките на бронираната машина вижда две албански момчета.

"Грубер си отива" от Австрия е за егоцентрик, който живее на бързи обороти, без да се интересува от разходите. Изведнъж животът му се преобръща от диагнозата "рак". "Новината" идва от Сара, диджей от Берлин, която далеч не е негов тип. Между тях обаче се раждат неочаквани чувства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай