Гледаме непоказвани творби на Недко Солаков

Изложбата е в галерия „Сариев“ от 6 септември

Гледаме непоказвани творби на Недко Солаков | StandartNews.com

Галерия Sariev в Пловдив има удоволствието да представи самостоятелната изложба на своя артист „(почти) Картини“ на Недко Солаков. Експозицията включва непоказвани пред публика досега живописни творби от 1977-1981 години, създадени в периода, когато Солаков е студент в  специалност „Стенопис“ в Академията. Всяко от тези платна е свързано с определени спомени от това време, които Солаков ще разкаже с написани на ръка истории върху стените на галерията около осемте произведения.

Текстът към изложбата е на известния писател Георги Господинов, в чието начало той споделя, че "да извадиш най-ранните си картини, неподписани и непоказвани досега, е осмеляване, което малцина могат да проявят. То е като да поканиш гости в някогашната си младежка стая, която още пази тогавашния хаос и тайни. Но в това е и големият шанс за нас като публика. Недко ни се е доверил и допуснал много близо, в това твърде лично пространство на началата, преди опитността да е заличила колебанията."   Сред картините и образите им са тези, както казва Господинов, на „дремещите във влака, съсипани от умора рицари на всекидневието“, „надничащото през вратата призрачно лице на хазайката в младежката квартира“, образът на дете, което се люлее в „някаква изначална сребристо-сива празнота“, стрелбището на детството, „с което всеки от нас има своя лична история – най-често историята на мечтаното и отказаното“.

 Представените ранни картини на Солаков улавят и тъгата и уязвимостта, които са се появили в неговия живот във времето, когато ги е създавал. През изложбата бихме могли да прочетем едно различно лице на днес световноизвестния художник Солаков, за което може би и не подозираме.

 Проправяйки път към „(почти) Картини“  Господинов споделя, че "тази изложба ни показва не само посоките, по които ще върви оттук насетне художникът, но и нещо също така важно – посоките, които ще изостави. И ще видим как Недко Солаков отива нататък, минава на други нива. Ще остане ръката, историите, състоянията, които тръгват оттук. И онова особено вълнение, че сме присъствали на нещо много лично, връщащо ни в началото на собствения ни почти живот." Откриването е на 6 септември от 18, 30 часа, ще може да бъде разгледана в рамките на Нощ/Пловдив 2019 (13-15 септември), за да продължи и през октомври.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай