Гледаме Мария Бакалова на София филм фест

Публиката ще види номинираната за "Златен глобус" българка в лента на Ивайло Пенчев

Гледаме Мария Бакалова на София филм фест | StandartNews.com

Зрителите на 25-ия София Филм Фест ще имат възможност да гледат новият български филм на режисьора Ивайло Пенчев „Като за последно“, представен с огромен зрителски успех на фестивала на българското игрално кино „Златната роза“ през 2020-а, като препълни голямата зала на ФКЦ и бе отличен с наградата на публиката.

„Рецептата за добър филм е да има история и тази история да бъде добре разказана. Рецептата е хората, които гледат историята, да си зададат въпроси, дори и да не намерят отговори във филма. И да остане някакво чувство у зрителите. И то да бъде положително. Много ми се ще моите зрители да излизат от филма с усмивка“, споделя Ивайло Пенчев за филма си.

Един от главните герои в „Като за последно“ е възрастен, богат и известен писател, който предлага помощ на младо момиче, изпаднало в беда, по нетрадиционен начин – предлага ѝ да се оженят... Това поражда поредица от комично-драматични събития, абсурдни преживявания на морския бряг, които разкриват човешките взаимоотношения. Историята е изпълнена със смях и сълзи, а всъщност и с любов.

„Като за последно“ събира съзвездие от любими на българската публика актьори – Васил Банов (в ролята на писателя), Филип Аврамов, Китодар Тодоров, Малин Кръстев, Герасим Георгиев - Геро, Стефан Денолюбов, Антон Радичев, Милена Аврамова, Анастасия Ингилизова, Свежен Младенов, Любен Чаталов, Яна Маринова, Станимир Гъмов, като представя и млади таланти – Тони Минасян и номинираната за „Златен глобус“ - Мария Бакалова.

Неслучайно една от главните роли във филма е поверена на младата Бакалова. Ивайло Пенчев споделя, че работата ѝ в „Като за последно“ е преди да започнат снимките на „Борат 2“ – той самият я пуска да отиде на последния кастинг, давайки по традиция път на младите. „Изключително леко се работи с Мария. Тя е талантливо момиче. Яви се на кастинг в голяма конкуренция, но в нея аз открих един специфичен чар – не толкова физическата красота, колкото вътрешен импулс, духовност, притежава изключително трогателен поглед. Има нещо необичайно в нея, което на мен лично много ми допадна“, разказва режисьорът.

„Мария Бакалова бе изключително подготвена на снимки, знаеше всичко по сценария и мога да кажа, че е изключително амбициозен човек - готова е да прави ако трябва и 1200 дубъла, докато стане перфектно. По време на снимките тя непрекъснато идваше и ме питаше за даден кадър: „Ама, сигурен ли си, сигурен ли си, че наистина се е получил?“ „Сигурен съм, след като съм казал, че го имаме този кадър – значи го имаме“, отговарях. И дълго ѝ обяснявах, че ще продължавам да правя дубли, докато не ми хареса“, допълва той.

Ивайло Пенчев работи със страхотния кастинг-режисьор Марин Димитров, но основно се придържа към сътрудничество с актьори, които имат голям потенциал. За него е много важно актьорите да си пасват, да си взаимодействат, но и да са разпознаваеми, различни като натюрел и запомнящи се, когато си партнират. „Често работя с актьори, които вече познавам и с които съм работил, но във всеки нов филм се опитвам да извадя от тях друго амплоа, друг поглед, друг герой, за да не бъдат в познатото клише. Опитвам се да им дам възможност да се разгърнат – защото според мен нашите актьори са изключително талантливи, но много рядко им се дава възможност да се изявят в нещо по-различно като сюжет. А и на тях им е по-интересно да разгърнат потенциала си… Искахме да работим по подобен начин, като предишните ми филми „Летовници“ и „Корави старчета“ – сериозни проблеми, представени в комедиен „ключ“. Така зрителите ще могат да разпознаят себе си в някои от персонажите и да погледнат на живота отстрани“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай