Георги Господинов с голямо отличие. Каква награда получи

Получи наградата "Перото"

Георги Господинов с голямо отличие. Каква награда получи | StandartNews.com

На 2 ноември в Литературен клуб "Перото" в НДК се проведе официалната церемония по връчването на ежегодните награди за литература. Георги Господинов получи наградата "Перото" за цялостен принос към българския литературен контекст. Отличието му бе връчено от министъра на културата Кръстю Кръстев.

Литературните награди "Перото" се връчват всяка година в няколко категории. Призът за детска литература бе присъден на Иванка Могилска за "Шарени сапунени балони" (изд. "Жанет 45", илюстратор Елена Василева). В категорията за дебют спечели Велимир Макавеев за "Сънища в градината" (изд. "АРС").

Наградата "Перото" за поезия е за Виолета Кунева за "Кучето на Персефона" (изд. "Жанет 45"). За проза бе отличен Палми Ранчев за "Хаосът в играта на джаги" (изд. "Жанет 45").

Призът за превод от български на чужд език е за Марко Видал - за превода на испански език на "Нова социална поезия. Антология" и за сайта за поезия La Tortuga Bulgara. Отличията "Перото" бяха раздадени за девети път. Организатори са литературен клуб "Перото" и Национален център за книгата – НДК, съобщава БНТ.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай