"Гъдулката" гостува в "Сълза и смях"

"Гъдулката" гостува в "Сълза и смях" | StandartNews.com

Мирослав Кокенов играе пиесата на Райко Байчев на 30 юни на камерната сцена

Монопиесата "Гъдулката", която Мирослав Кокенов играе от няколко месеца в Лондон, ще гостува в София. Спектакълът ще може да бъде видян на 30 юни на камерната сцена в "Сълза и смях". Отзивите за новата версия на пиесата на Райко Байчев, който е автор в "Стандарт", са повече от добри - както от нашенци, така и от чужденци. Кокенов е подготвил текста на български и на английски, за да задоволи различните видове публики в Лондон. А постановката току-що завърши петдневно представяне в "The Drayton Arms Theatre" в британската столица.

"Гъдуларят е симпатичен аутсайдер. Героична и вълнуваща фигура; уязвим, но усмихващ се глупчо; отчаян, но отказващ да се предаде персонаж. Той не може да се освободи от своето бреме - да бъде гъдулар в свят на рок звезди, бидейки сраснат със своята идентичност. Докато Кокенов размахва лъка като кама, а после се грижи с нежност за гъдулката, става ясно, че това е афера на любов и омраза между музикант и инструмент", пише критиката на Острова за постановката.

"Миро Кокенов несъмнено влага всичко в ролята си. На моменти се почувствах така, сякаш наблюдавам боен подвиг на издръжливостта. Актьорът е подчинен на една връзка, от която не може да се освободи истински. Нопрез отчаянието пробиват бледи лъчи на любов", допълва още Мартин Петит от everything-theatre.co.uk.

Режисьор е Милена Анева, за чиято обрана и ефектна реализация на комедийния текст критиката не пести положителни отзиви.
Чудесният превод е на Анджела Родел. У нас, разбира се, "Гъдулката" ще се играе на български.

Пиесата преди години бе в афиша на театър "София", след като спечели първия конкурс за драматургия там. Освен в Лондон е представяна в предишния си вариант от Юлиян Рачков в Берлин, Братислава, Виена. Има номинация за "Икар" за драматургия. Повече информация зрителите могат да намерят на gadulka.net.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай