Фиоренца Косото получава медал "100 години Борис Христов"

Фиоренца Косото получава медал "100 години Борис Христов" | StandartNews.com

София. Прочутото мецосопрано Фиоренца Косото ще бъде удостоена тази вечер с възпоменателен медал на Министерството на културата - „100 години Борис Христов", съобщиха от пресцентъра на министерството.

Световноизвестната певица и вокален педагог ще получи престижното отличие по време на галаконцерта на участниците в нейния майсторски клас на 29 май 2014 г. в Софийската опера и балет. Галаконцертът е в Софийската опера на ул. „Врабча"1 и започва от 19.00 часа.

Фиоренца Косото – една от най-добрите оперни изпълнителки на нашето време, е изпяла всички големи мецосопранови партии с най-добрите певци в най-престижните театри по света. Фиоренца Косото е за първи път в България, където проведе свой Майсторски клас. Кулминацията е именно галаконцертът на участниците в нейния майсторски клас в Софийската опера. Певците за нейния клас бяха избрани между няколко десетки кандидати.

Галаконцертът на участниците в майсторския клас на Фиоренца Косото ще е под диригентската палка на Николета Конти и на Стефан Линев. Първата у нас Вокална академия на прочутата певица и вокален педагог Фиоренца Косото се проведе в София от 21 до 28 май 2014 г., а като корепетитори в нея бяха поканени да участват вокалните педагози и диригенти Николета Конти и Стефан Линев, както и деканът на Вокалния факултет на Университета в Питсбърг Генко Гешев.

"Предложих да научим най-младите поне на първите букви от азбуката", каза на пресконференция преди броени дни в Софийската опера Фиоренца Косото. "Не исках да отхвърля никого, но по-задълбочената работа ще е с избраните кандидати, които са вече готови певци. Имате много хубави гласове, просто им липсва достатъчно опит", допълни още тя.

Диригентът Стефан Линев и деканът на Вокалния факултет на Университета в Питсбърг Генко Гешев са сред инициаторите на майсторския клас, който се финансира от Министерството на културата. Инициаторите на майсторския клас се радват и на щастливото съвпадение със 100-годишнината от рождението на великия бас Борис Христов, с когото италианската прима е пяла. "Бях най-младата в състава на "Борис Годунов", когато Борис Христов изпълняваше партията на Борис. Отнасяше се бащински с мен", сподели по време на своята пресконференция в Операта Фиоренца Косото. Когато вече и тя е утвърдено име на световната оперна сцена, двамата си партнират като Еболи и Филип в "Дон Карлос". "С незабравимата Гена Димитрова бяхме приятелки, с Николай Гяуров също сме пели много, включително в Залцбург, работили сме с Райна Кабаиванска, както и с Никола Гюзелев и с други ваши именити оперни артисти", допълни развълнувано именитата певица Фиоренца Косото.

За Майсторския си клас в България Фиоренца Косото разказа, че е останала очарована от таланта на явилите се млади кандидати. „Искам да предам на младите своето отношение към музиката, чувствеността при нейното изразяване, така че това преживяване да бъде усетено от публиката", посочи още тя.

Министерството на културата на Р. България пое всички разходи по провеждането на Майсторския клас на Фиоренца Косото в София, с което предостави уникална възможност на младите ни оперни таланти да се докоснат до една жива легенда на оперното изкуство.

Фиоренца Косото е италианска оперна певица, считана за едно от най-великите мецосопрани на 20 век. Родена в Крешентино, провинция Верчели, Италия, Косото завършва като най-добра в класа Музикалната академия в Торино. След обучение при Мерседес Льопарт прави своя оперен дебют като Сестра Матилде в световната премиера на „Диалози на кармелитките" на Пуленк през 1957 г. в Ла Скала в Милано. Международният й дебют е на фестивала в Уексфорд през 1958 г. в ролята на Джована (Джейн) Сиймур в „Ана Болейн" на Доницети. Дебютира в Ковънт Гардън през 1959 г. като Нерис в „Медея" на Керубини, с Мария Калас в главната роля. Изпълнението й на главната роля във „Фаворитката" в Ла Скала й създава още по-широка известност и тя прави американския си дебют в същата роля през 1964 г. в Чикаго и като Амнерис - в Метрополитън в Ню Йорк през 1968 г. През следващите 20 сезона тя има общо 148 представления в Нюйоркската опера (изключително главни роли). Смятана е за експерт в образите на основните мецосопранови, както и на контраалтови роли в италианската опера от средата на 19-ти век; например Фаворитката, Амнерис, Азучена, Еболи, Прециосила, Мадалена, Улрика и Лаура. Тя също изпълнява Кармен, Моцартовия Керубино, Урбан в „Хугеноти" от Майербер, Ромео на Белини и Марфа в „Хованщина". Косото отпразнува 70-ия си рожден ден с изпълнение на Сестра Анджелика от едноименната опера на Пучини в Кралския театър в Лиеж, Белгия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай