Филм представя историята на рода на Иван Гешев

“Не бягам, а се бия. От такъв край произхождам”, допълва Гешев

Филм представя историята на рода на Иван Гешев | StandartNews.com

Интересен прочит на историята на един от големите и славни български родове – Гешевият род – чийто най-известен представител е настоящият главен прокурор Иван Гешев, излезе под формата на филм в две части. Той е на журналиста Светослава Рудолф и бе излъчен в ефира на телевизия “България 24”, пише „Правен свят“.

Историята на Гешевия род тръгва от Босилеград в днешна Сърбия, преминава през Македония и стига до Златица и София. Герои във филма, освен настоящия главен прокурор, са и много други представители на рода. Сред тях е и проф. Йорданка Гешева от БАН, която подробно разказва любопитните детайли около легендите за предците й. Роля във филма изиграва и бащата на Иван Гешев – Стоимен.

Началото на рода е положен от човек, наречен Гешо в територия около Кюстендил. Бил е околийски войвода и е участвал в почти всички войни.

По този повод главният прокурор Иван Гешев посочва пред журналиста, заснел филма за рода му, че е наследил волята и устрема към победа от предците си. “Въобще не мога да си помисля за предаване. В рода ми няма такива, които са се предавали. Има хора, които са съратници на Левски – това е поп Партений Гешев. Има партизани, хайдути, членове на ВМРО. След 9-ти септември – служители на службите за сигурност, учители”, казва главният прокурор.

“Не бягам, а се бия. От такъв край произхождам”, допълва Гешев.

За Гешо легендите говорят, че е имал трима или четирима синове, сред които е и левент Никола. Роден е около началото на 19 в., а след като убива турския бей в село Извор, се мести в днешното село Годлево със семейството си. Гешеви участват и в Руско-турската освободителна война, а Годлеви имат десетина души на Шипка.

Днес от стените на кабинета на главния прокурор Иван Гешев гордо го гледат неговите идоли – Панайот Хитов, капитан Петко войвода, Гоце и Левски. “Има легенда, че моята част от рода принадлежи на един от прадедите ми, който се е преселил и е водил чета по това време. Тодор войвода. Аз съм от тази част на рода. Въобще не ми минава през главата, че не бих изпълнил целите, които съм си поставил през целия си живот. Аз вярвам в нещата, които правя и това, в което вярвам, е, че е време България да се промени и да стане по-силна. Промяната, която мога да направя, чрез структурата, която представлявам, е справедливост чрез правосъдие. Може би това е моята карма. Аз вярвам в Бог. Всеки човек има някаква мисия, а въпросът е какво му е поставено. Господ показва пътя и, ако вярваш, ти правиш нещата, които са правилни. В Библията пише, че законът е от Господ, а хората, които прилагат закона, са Божи хора”, разказва Гешев в първата част от филма.

Първата част от филма за Гешевия род

Втората част от разказа на Светослава Рудолф за Гешевия род започва с коментар на автора за смелостта и непримиримостта на неговите представители. „Където и да се заселят неговите представители, навсякъде след тях се търкалят турски глави”, коментира авторът на филма.

“Аз изглеждам малко по-агресивен, отколкото съм. Нещо несправедливо ме кара да реагирам. Стремя се да правя това, което са правели предците ми – да обичам страната си и да искам тя да е силна”, казва Иван Гешев във втората част на лентата.

Гешев разказва, че неговият дядо е бил подофицер от Българската армия, която е била в Македония. “За мен това е българска войска, на българска територия тогава. Баба ми, която беше с трети клас образование, ми разказваше как са ги посрещнали с цветя жителите на Скопие. Тя казва – те бяха българи, те се усещаха като българи и ни посрещнаха като освободители. Моята гледна точка е, че националният идеал, който ни е обединявал, е обединяването на българските земи в Македония, в Тракия. Както и двете национални катастрофи една след друга, може би са повлияли на нашия манталитет като народ. Идеите ни са били унищожени. Може би това постоянно разделение на българите на добри и лоши, на комунисти и антикомунисти, фашисти, демократи и антидемократите е в резултат именно на тези национални катастрофи”, разказва главният прокурор.

Макар и с мъка, Гешев споделя, че не вижда път за обединението на българите. “Ние сме толкова разединени, такава омраза да изпитват един към друг хора от един народ не съм виждал. Забравяме, че всички сме българи”, казва още главният прокурор, като признава, че възприема себе си като българин от Македония. “Хората там помнят как майките и бащите им са били карани насила да се записват в паспортите си македонци. Ако в нещо може да бъде обвинявана най-много властта след 9 септември, то е позволяването да се дебългаризира Македония и да се смени с кръв, репресии, бой и много пропаганда българското самосъзнание. Това естествено не означава, че ние трябва да имаме някакви претенции към държавата Северна Македония. Живеем в друго общество”, коментира главният прокурор.

От филма на Светослава Рудолф разбираме още, че прототипът на култовия герой от повестта за овчарчето Калитко – също е от Гешевия род. Става дума за Илия Гешев. Той е дипломат, бил е в Швейцария, в Гърция, владее френски и гръцки език и още е жив. Баща му и брат му стават партизани, а той остава да се грижи за сестра си и майка си. Участва и в Отечествената война и е най-младият войник, едва 14-годишен.

Историята на Гешевия род, разказана от Рудолф, при неговия най-ярък представител достига и до политическите убеждения на настоящия главен прокурор. “Преди време пих кафе с един ярък политик и си говорихме. От него чух определението християнсоциалист. Не знаех, че има такава политическа насоченост. Сега, аз не мога да кажа, че съм социалист, но имам по-социални виждания за живота. Ако трябва да обобщя – християнсоциалист патриот”, казва накрая главният прокурор. Той разказва още детайли за себе си и вижданията си за живота, като подчертава, че никога не е бил от хората, които мразят богатите.

Аз не мразя богатите. Българинът мрази богатите. Това е народопсихология. Аз разбирам тази омраза заради това, което се случи след 89-та година. Помня времената, в които на 90% всички бяхме равни – кола на изплащане, апартамент на изплащане на ниски лихви и евентуално можеше и вила. Тогава се построиха заводи, някои от тях ги откраднаха, защото това е точната дума, други ги нарязаха за скрап, станаха милионери, качиха се на едни коли, които струват милиони, не си плащат данъците и примерно майка ми и баща ми, в случая, ако не са децата им да им помагат, няма как да се издържат. Нямам против никой богат човек, стига да си плаща данъците и да спазва закона. Има една голяма прослойка, която просто не спазва законите, тъй като има пари. Много хора се притесниха, много хора уплашихме. Но продължаваме нататък – ще направим каквото трябва пък да става каквото ще”, коментира Гешев.

Историята на рода Гешеви е дълга и цветна, а подвизите и заслугите на неговите представители, които само в клона им в Годлево наброяват над 620 души, са неизчерпаеми.

“Стремя се, ако съм допуснал грешки да се поправям. Това е начинът да се развиваш. Без промяна няма прогрес. Надявам се България след 50 години да е силна и да е възстановена. Трябва да разберем, че всички сме българи и имаме общ интерес. А той е именно България да е силна, икономически и военно стабилна. Това, което прокуратурата може да свърши, е да намали краденето”, завършва Иван Гешев коментара си за филма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай