Евтим Милошев: В „Дяволското гърло“ има много знаци

Продуцентът заснел промо с Карамазов и Духовникова, без да им обещава роли

Евтим Милошев: В „Дяволското гърло“ има много знаци | StandartNews.com

Преди старта на „Дяволското гърло“, който е след броени часове по Нова телевизия, Евтим Милошев признава, макар и в йезуитски контекст, че умее да вади душата на актьорите с памук. „Първо заснехме малко видео за Нова телевизия, което да предава духа на историята – още преди да се напише сценария, още преди да се развие идеята. Обадих се на Владо Карамазов и на Теодора Духовникова и им казах: „Елате, подкрепете ме като двама от най-близките ми хора. Но не очаквайте нищо от мен“. Те ми отговориха: „Нито пък ти очаквай нещо от нас, програмата ни е твърде сложна“ и дойдоха да го заснемем.  Цялото разследване върви в 12 епизода. В началото историята показва няколко престъпления, но разказът ще проследи не толкова механиката им, колкото причините, поради които се е стигнало до тях. Има мистика, но не е фентъзи. В хода излизат човешките драми. Не дедукцията, а психологията, мотивацията и дълбочината на Родопите – всичко е замесено и забъркано в поколенията, в географското ни положение, в етническия ни модел, в това, че за 140 години България три пъти започва от нулата. Бежанците са важна тема, която дълго ще е сред водещите. Светът е разбъркан, а ние сме точно между исляма и християнството. Винаги сме живяли с доброто и с лошото на геополитиката“, твърди Милошев. Според него най-ценното в цялата грандиозна акция е, че многолюдният екип се посвещава на каузата. „Много много не обичам телевизия, но Евтим ме накара да я заобичам – един проект, втори проект, трети, здрасти, Гарабед. Той поема отговорност – това, което не се случва често в тази държава. Така ми става още по-скъп. По принцип като работиш с известни артисти – като Влади и Теодора - полека-лека във времето започва да ти писва. Тук обаче се зароди някаква любов. За мой късмет и героят ми не го убиват твърде рано като в другите сериали“, споделя Васил Банов, който играе областният прокурор на Смолян и баща на Карамазов и Христо Петков, чиято майка пък е Деляна Хаджиянкова. Банов признава с ръка на сърцето, че не харесва особено героинята на Духовникова – особено когато разбира, че тя напълно користно се кани да прелъсти екранния му наследник Филип. „Синът и бащата никога не са в едни релси. Знам го от живота и от киното. Прокурорът Чанов e влиятелен, той е силата на властта в малките региони“, уточнява Банов.  „Беше ми много трудно – като роля, като снимки, като период в живота ми. Ако имаше някой в час с всичко, това беше Мия. Но тя е много далеч от мен - като всичко. Три невероятни месеци в планината. Сложно и вълнуващо“, връща лентата Теди Духовникова.

„Толкова студ в планината сме брали, такива дъждове и бури са ни прали. Родопите са нещо изключително – те са истински главен герой. Когато ги изследваш, когато живееш там, пътуваш из селата и общуваш с местните, усещаш вкуса, мириса и пулса на това магическото място. Постепенно с времето започнах да виждам във всяко нещо знак и символ“, искрен е Милошев. И добавя: „С Владо сме заедно от 2007-а. Много трудности преживяхме, създадохме и доста неща. Когато започнахме „Дяволското гърло“, му казах: „Ние не сме само приятели и колеги, човече, аз разчитам на теб да водиш действието“. „Не ми говори глупости“, сряза ме той. Изведнъж се оказа, че всичко е на път да излезе от рамките – от преумора, от прекомерна емоционалност, от препятствията. Процесът щеше да се сурне. Ако нямаш контрол във всеки миг, се проваляш с гръм и трясък. А на всичкото отгоре Владо ме предупреди:  „На еди-коя си дата трябва да  напусна планината. Това е. Всичко е в календар. Брат да си ми, син да съм ти – на тази дата напускам планината“.

Преди време Владо започнал да врънка Евтим: „Какво става, защо не тръгва сериалът? Нещо ме лъжеш, нещо не е както трябва“. Мине-не мине седмица и пак: „Явно сме се провалили, а ти криеш“.   „Ами Теодора много ми пилеше на главата: „Ама дали е станало, ама дали не е станало“, оправдава се сега Владо. И Евтим ги пратил в монтажа – при Виктория Радославова, която наистина шашва с таланта си.

"Посланието на "Дяволското гърло" е, че всички сме такива, каквито сме днес, защото са се случили неща в миналото, които са ни предопределили. Това означава, че ще търсим напред резултатът от това, което правим днес. Няма нищо случайно и е важно да имаме отговорност към времето и мястото, в което живеем", коментира Милошев в „Здравей, България“ часове преди старта на сериала. За създаването на криминалната драма цялата продукция е изнесена в Родопите за 2 месеца - в Смолян, Пампорово и региона. Заснемането на всеки от епизодите отнема приблизително 4 дни.

В главните роли са Владо Карамазов и Теодора Духовникова, в основните персонажи освен Банов, са още Валери Йорданов, Стоян Радев и Лидия Инджова. Креативен продуцент и сценарист е Иван Спасов, режисьори - Павел Веснаков и Димитър Димитров,  оператори са Мартин Балкански и Борис Славков. В подкрепа на екипа от сценаристи е известният криминален психолог Росен Йорданов, който има основна заслуга за достоверността на историята.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай