Сряда,

Евтим Милошев: В „Дяволското гърло“ има много знаци

От: Албена Атанасова -
243
Евтим Милошев: В „Дяволското гърло“ има много знаци
A
A
A

Преди старта на „Дяволското гърло“, който е след броени часове по Нова телевизия, Евтим Милошев признава, макар и в йезуитски контекст, че умее да вади душата на актьорите с памук. „Първо заснехме малко видео за Нова телевизия, което да предава духа на историята – още преди да се напише сценария, още преди да се развие идеята. Обадих се на Владо Карамазов и на Теодора Духовникова и им казах: „Елате, подкрепете ме като двама от най-близките ми хора. Но не очаквайте нищо от мен“. Те ми отговориха: „Нито пък ти очаквай нещо от нас, програмата ни е твърде сложна“ и дойдоха да го заснемем.  Цялото разследване върви в 12 епизода. В началото историята показва няколко престъпления, но разказът ще проследи не толкова механиката им, колкото причините, поради които се е стигнало до тях. Има мистика, но не е фентъзи. В хода излизат човешките драми. Не дедукцията, а психологията, мотивацията и дълбочината на Родопите – всичко е замесено и забъркано в поколенията, в географското ни положение, в етническия ни модел, в това, че за 140 години България три пъти започва от нулата. Бежанците са важна тема, която дълго ще е сред водещите. Светът е разбъркан, а ние сме точно между исляма и християнството. Винаги сме живяли с доброто и с лошото на геополитиката“, твърди Милошев. Според него най-ценното в цялата грандиозна акция е, че многолюдният екип се посвещава на каузата. „Много много не обичам телевизия, но Евтим ме накара да я заобичам – един проект, втори проект, трети, здрасти, Гарабед. Той поема отговорност – това, което не се случва често в тази държава. Така ми става още по-скъп. По принцип като работиш с известни артисти – като Влади и Теодора - полека-лека във времето започва да ти писва. Тук обаче се зароди някаква любов. За мой късмет и героят ми не го убиват твърде рано като в другите сериали“, споделя Васил Банов, който играе областният прокурор на Смолян и баща на Карамазов и Христо Петков, чиято майка пък е Деляна Хаджиянкова. Банов признава с ръка на сърцето, че не харесва особено героинята на Духовникова – особено когато разбира, че тя напълно користно се кани да прелъсти екранния му наследник Филип. „Синът и бащата никога не са в едни релси. Знам го от живота и от киното. Прокурорът Чанов e влиятелен, той е силата на властта в малките региони“, уточнява Банов.  „Беше ми много трудно – като роля, като снимки, като период в живота ми. Ако имаше някой в час с всичко, това беше Мия. Но тя е много далеч от мен - като всичко. Три невероятни месеци в планината. Сложно и вълнуващо“, връща лентата Теди Духовникова.

„Толкова студ в планината сме брали, такива дъждове и бури са ни прали. Родопите са нещо изключително – те са истински главен герой. Когато ги изследваш, когато живееш там, пътуваш из селата и общуваш с местните, усещаш вкуса, мириса и пулса на това магическото място. Постепенно с времето започнах да виждам във всяко нещо знак и символ“, искрен е Милошев. И добавя: „С Владо сме заедно от 2007-а. Много трудности преживяхме, създадохме и доста неща. Когато започнахме „Дяволското гърло“, му казах: „Ние не сме само приятели и колеги, човече, аз разчитам на теб да водиш действието“. „Не ми говори глупости“, сряза ме той. Изведнъж се оказа, че всичко е на път да излезе от рамките – от преумора, от прекомерна емоционалност, от препятствията. Процесът щеше да се сурне. Ако нямаш контрол във всеки миг, се проваляш с гръм и трясък. А на всичкото отгоре Владо ме предупреди:  „На еди-коя си дата трябва да  напусна планината. Това е. Всичко е в календар. Брат да си ми, син да съм ти – на тази дата напускам планината“.

Преди време Владо започнал да врънка Евтим: „Какво става, защо не тръгва сериалът? Нещо ме лъжеш, нещо не е както трябва“. Мине-не мине седмица и пак: „Явно сме се провалили, а ти криеш“.   „Ами Теодора много ми пилеше на главата: „Ама дали е станало, ама дали не е станало“, оправдава се сега Владо. И Евтим ги пратил в монтажа – при Виктория Радославова, която наистина шашва с таланта си.

"Посланието на "Дяволското гърло" е, че всички сме такива, каквито сме днес, защото са се случили неща в миналото, които са ни предопределили. Това означава, че ще търсим напред резултатът от това, което правим днес. Няма нищо случайно и е важно да имаме отговорност към времето и мястото, в което живеем", коментира Милошев в „Здравей, България“ часове преди старта на сериала. За създаването на криминалната драма цялата продукция е изнесена в Родопите за 2 месеца - в Смолян, Пампорово и региона. Заснемането на всеки от епизодите отнема приблизително 4 дни.

В главните роли са Владо Карамазов и Теодора Духовникова, в основните персонажи освен Банов, са още Валери Йорданов, Стоян Радев и Лидия Инджова. Креативен продуцент и сценарист е Иван Спасов, режисьори - Павел Веснаков и Димитър Димитров,  оператори са Мартин Балкански и Борис Славков. В подкрепа на екипа от сценаристи е известният криминален психолог Росен Йорданов, който има основна заслуга за достоверността на историята.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички