Елизабет II пред обектива на Брайън Адамс

Автопортретът на музиканта също ще е част от изложбата

Елизабет II пред обектива на Брайън Адамс | StandartNews.com

Над 100 портрета на звезди и осакатени воини могат да се видят до 12 ноември


Брайън Адамс лично ще открие фотографската си изложба утре във "Виваком арт хол", преди да се качи вечерта на сцената в зала "Арена армеец" за грандиозното си шоу "Get Up". В "Exposed/ Wounded", както е наречен вернисажът, легендарният рокаджия показва две фотографски серии, които могат да се видят до 12 ноември безплатно. В "На фокус" пред обектива на Брайън застават знаменитости като кралица Елизабет, Мик Джагър, Дъстин Хофман, Стинг, Ейми Уайнхаус, Моника Белучи, Кейт Мос, Виктория Бекъм, Шон Пен, Лана дел Рей, Луиз Буржоа, Бен Кинсли, Пинк и Мики Рурк. "Прекият достъп до много известни личности и икони на музикалната и филмовата сцена прави портретите му силно интимни, интензивно задълбочени и така някои от тях се превръщат във фотографски икони сами по себе си", отбелязва сър Елтън Джон в предговора си към печатното издание на "Exposed".

Много от портретите и модните фотографии на музиканта са заснети за Zoo Magazine, което той създава в Берлин през 2004-а. За там снима Мики Рурк във ваната, Дъстин Хофман на риболов и в скъп костюм и Майкъл Фокс, който вече страда от паркинсон, но иронизира заболяването във фокуса на камерата. По това време Брайън Адамс е затвърдил намерението си да бъде голям фотограф - няколко години преди това, през 2008 г., той е избран между много други известни имена да направи портрет на самата кралица Елизабет. С образите и кадрите, които създава, той разбива клишетата за звездите, в някои ги иронизира, а други са много интимни. Изключителен майстор на студийната фотография, но едновременно с това той е в плен и на снапшоп естетиката. Неговите фотографии са публикувани и в списанията "Вог" и "Венити фейър", а снимките му се излагат в най-реномираните световни музеи и галерии.

Серията "Wounded" ("Ранени") показва наследството на войната чрез 30 портрета. За нея Брайън снима млади британски военни, претърпели тежки травми по време на мисиите в Ирак и Афганистан, които променят живота им завинаги. Представена за първи път в момент, в който светът отбелязва 100 г. от началото на Първата световна война, и когато Великобритания изтегля своите войски от Афганистан, изложбата е същевременно провокация и преклонение спрямо тези, които продължават да излагат своя живот на опасност в името на държавния дълг. Интимните портрети на ветераните са поразителни и обезпокоителни -нито един от тях не се срамува и не скрие зверските последици на войната. Всяка една от тези вдъхновяващи личности показва изключителна храброст, решителност и лоялност както по време на служба, така и в гражданския си дълг.

Над 100-те платна на музиканта пристигнаха в София с три камиона и тегло над 3 тона и половина от музея на фотографията в Стокхолм. Там тя бе открита от Нейно кралско височество, Виктория Ингрид Алиса Дезире, принцеса на Швеция. Това е най-мащабният проект, вече седми по ред, от цикъла "Майстори на фотографията", създаден и реализиран съвместно от фондациите "Мусиз" и "Америка за България" в галерията на "Виваком". Пак там на 12 октомври от 11 ч. ще се състои и лекцията на куратора на изложбата, Мат Хъмфри, от галерия "Crossover" в Хамбург. Неотдавна пак в галерията на бившата Телефонна палата гледахме фотошадьоврите на Лени Кравиц в изложбата "Flash", а преди това платформата показа творбите на едни от най-влиятелните фотографи днес, сред които Хари Бенсън, Раян Макгинли и Бил Оуенс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай