Джанкарло Джанини - вечният латински любовник

Джанкарло Джанини - вечният латински любовник  | StandartNews.com

Джанкарло Джанини, един от най-талантливите и очарователни мъже в световната екранна индустрия, пристига следващата събота в България. Легендарният актьор и режисьор е специалният гост на втория фестивал за ново европейско кино "Златната липа", който започва на 31 май в Стара Загора. Неостаряващият латински любовник в хитови ленти от миналия и този век ще получи голямата награда от художествения директор на елитния форум Магдалена Ралчева. Дамата, която завоюва уважението на гилдията още с дебютния си филм "Още нещо за любовта", преди време летя за Рим, за да се срещне с Джанини. "Перфектен е като джентълмен и професионалист. Прие с удоволствие въпреки крайно натоварения си бизнес график. Много му хареса, че ритуално ще посади липа в Алеята на славата пред Операта, където се въртят филмите", сподели Ралчева.

Още първата вечер публиката ще гледа "Комарджията, който няма да умре", една от най-новите продукции на Джанини. Като истински естет Джанкарло е проявил интерес към две от събитията в съпътстващата програма - живописната изложба с творби на големия Иван Андонов и фотографската експозиция на Симеон Лютаков.

Джанини носи типичния чар на юга. Той е роден на първи август 1942 година в Специа - един от най-красивите градове на Лигурийския залив. Като тийнейджър бъдещият киноас се вълнува от електроника. В продължение на 10 години зубри сложни дефиниции и се занимава със сложни задачи в Неапол. След това обаче съдбата чука на вратата. Джанкарло е на 18, когато влиза в Националната академия за драматични изкуства в Рим. Дебютира на сцената през 1961 г. като Пък в "Сън в лятна нощ". Образът на вечния присмехулник и романтик от Шекспировата комедия сякаш бележи персонажите оттук нататък по пътя към върха. Младият красавец бързо трупа опит пред публиката и решава, че е време да застане и пред камерите - годината е 1965-а. При старта на екранната си кариера той участва в малки, "домашни" продукции. Арт хаус киното обаче е изключително полезно за него. Джанкарло влиза в кожата на меланхолици, които понякога се справят с гаднярската действителност, друг път са победени от нея. Става Чарлз Дикенс в тв сериала "Давид Копърфийлд". През 1973-а Лина Вертмюлер, една от неговите кръстници и вечни партньорки в седмото изкуство, го превръща в главен герой на "Седем красавици" - концлагерист, готов да понесе всевъзможни унижения само за да остане жив. Той е принуден да ухажва ужасяваща нацистка с пагони, за да оцелее. Неслучайно Джанини получава номинация за "Оскар". И тъй като се справя блестящо с английския език, Холивуд любезно го пуска по червения килим. Но Лина продължава да бъде негово вдъхновение - както и той за нея.

Във "Вълчицата" по новелата на Джовани Верга дели овации с Ана Маняни. Режисьор е самият Франко Дзефирели. Той ги дирижира и в "Ромео и Жулиета" - със спектакъла стигат до театър "Олд Вик в Лондон", лоното на великия Шекспир.

Джанини се справя отлично и във Фабриката за мечти - играе във военната екшън драма Anzio, следва The Secret of Santa Vittoria, където е италианец, който помага на Антъни Куин да скрие от нацистите запасите с безценното си вино. През 70-те снима най-често в Италия с Вертмюлер, която е опиянена от неговата артистичност и невероятно излъчване. Неговите герои са комични или трагични, но винаги необикновени - за да излязат от сложните ситуации, в които по традиция попадат. Той е от обикновен работник до мафиотски бос, използвайки с непринуденост различите италиански диалекти.

В Love and Anarchy (1973) Джанкарло печели овации в Кан като италианския селянин, който иска да убие диктатора Мусолини, но не успява, защото се влюбва в проститутка. Джанини е сантиментален терминатор и в Swept Away (1974) - той е моряк с крайно леви убеждения, който мрази буржоазията, но това не му пречи да се залюби с нейна "гнила представителка" на самотен остров. Райнер Вернер Фасбиндер го кани за "Лили Марлен" (1981) - той е еврейски музикант, арестуван от нацистите.

Получава суперлативи за американския тв сериал Sins ("Грехове"). Работи с Френсис Форд Копола в "Нюйорскси истории", които титанът снима в компанията на Скорсезе и Уди Алън. През 1995-а Джанкарло влиза в прекрасната романтична драма "Разходка в облаците" в компанията на стария си приятел Антъни Куин и Киану Рийвс. В началото на века отново сменя рязко блендата с два сериала - по фантастиките на Франк Херберт и "Моят дом в Умбрия". Той е гласът на Ал Пачино и Джек Никълсън, в Холивуд се кълнат в него.

Джанини, който излъчва не само мачовски, но и приключенски чар, с огромно удоволствие приема офертата да се включи в 21-ия и в 22-ия филм за Агент 007. Той става Рене Матис в "Казино "Роял" и "Спектър на утехата". Агентът на МИ6 е сдържан, намръщен и убедителен.

Джанини не е от звездите, които надълго и нашироко споделят перипетиите в личния си живот. Между 1967 и 75-а е женен за Ливия Джиампалмо, с която имат двама синове - Адриано и Лоренцо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай