Двоен "Икар" за Ива Тодорова

Ученичката на Азарян и Тодор Колев получи статуетки за драматург и актриса

Двоен "Икар" за Ива Тодорова | StandartNews.com

Ива Тодорова, която от 10 години не беше стъпвала на сцената поради ред житейски и творчески причини, получи сладко възмездие навръх рождения си ден – две статуетки „Икар“. Ученичката на професор Крикор Азарян и доцент Тодор Колев бе отличена като драматург – за текста на своя моноспектакъл „Приятно ми е, Ива“, и като актриса в хита си от афиша на „199“. 

За изключителен принос към музиката и културата бе удостоена Лили Иванова. „Не знам дали заслужавам тази награда. Но се чувствам горда да бъда една от вас“, сподели поп примата. После благодари на Йорданка Фандъкова, която й поднесе орхидея: „Както винаги, е много точна – и очарователна. А това винаги в плюс за една дама“, добави Лили. В началото на церемонията на Съюза на артистите в Народния театър тя изпя новото си парче „Главна роля“. „Актьорите всяка вечер изгарят като живи факли с надеждата да запалят пламъка в душата на публиката“, каза Стефан Цанев, след като получи своя „Икар“ за цялостен принос от нов фен – японец, шеф на автомобилна корпорация. „Близо 50 години останах верен на театъра във Варна, който скоро ще отбележи век от началото“, беше лаконичен Михаил Мутафов, отличен за чест и достойнство. За нейната педагогическа дейност Съюзът на артистите уважи професор Елена Баева, която благодари на своите учители – Любен Гройс и Филип Филипов.  Асоциацията на куклените театри поднесе награда на голямата Рада Москова, която се пошегува, че е „Госпожа Динозавър“ – така се казваше последния засега филм по нейн сценарий.        

Иван Пантелеев спечели „Икар“ за  режисурата на „NeoДачници“, но тъй като е в Германия, Юлиан Вергов му прибра летящия човек. Спектакълът по Горки спечели статуетка за номер едно на сезона за Народния.

Дина Маркова спечели при дебютите - за  режисурата на „Животът е сън“, а пък Боян Арсов прибра „Икар“ за своя Сехизмундо във великата пиеса на Калдерон де ла Барка. При кукловодите отличник е „Филифьонката, която вярваше в бедствия“ на Петър Тодоров в Бургас. Георги Спасов получи приз за ролята си в „Нос“ на  Веселка Кунчева. За поддържащата партия „Икар“-ът отиде при Весела Бабинова за нейната певица в „Попфолк хроники: Бели птици и куршуми“ – вербатим спектакъла на Неда Соколовска „Зад канала“. При господата с поддържащи роли начело е Йордан Ръсин като Глигор в „Нова Библия“ от програмата „Ноев ковчег“ по Радичков в „Сфумато“.

Павел Терзийски бе отличен за авторската си музика в „Дом за овце и сънища“ на Здрава Каменова и Гергана Димитрова. От сценографите за пореден път спечели Никола Тороманов - за „Дивата патица“ в Народния. И за пореден път не се появи, за да прибере трофея. За техническо осъществяване първи станаха майсторите на Народния – с „Опит за летене“. Стоян Митев бе награден за приноса му към цирковото изкуство в сферата на дресурата. Гилдията на артистите от вариетето избра за пръв между равни Данчо Балджиев за постиженията му в изкуството на илюзиите. Танцуващи артисти с „Икар“ отново станаха  Ива Свещарова и Вили Прагер за „Произведени за щастие“. Кирил Пелтеков–Stamely си тръгна с „Икар“ за авторската композиция „Dignity”. При актьорите от дублажа този път избраните са Василка Сугарева за Топси в „Мери Попинз“ и Здравко Методиев за Тоби в „Скорпион“.

Критическият текст с „Икар“ е  „Цензурата по времето на комунизма или режимът на забраняване – позволяване“ на Ромео Попилиев. Министерството на културата даде грамоти за високи постижения в културния мениджмънт на Кукления театър в Стара Загора и на Драмата в Пловдив.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай