Държавни архиви представят изложба в Омуртаг

Изложба ще престави облика на града и региона в различни периоди

Държавни архиви представят изложба в Омуртаг | StandartNews.com

Специална изложба на Държавният архив в Търговище разказва за община Омуртаг. Дигиталната изложба е част от поредицата „Търговищка област в архивни документи и снимки“, която екипът подготвя по повод 60 години от създаването на институцията, припомни директорът Диана Петрова. 

Това е втората изложба от поредицата, първата бе за община Антоново. 

Дигиталната изложба представя  общо 20 слайда, които проследяват чрез снимки и архивни документи различни сфери на обществения, икономическия и културния живот в града и региона. Те са подредени по отраслов признак и хронология. По думите на Петрова изложбата започва с представяне на най-старото известно досега изображение на Омуртаг, което е в включено в специална диплянка, издание на Историческия музей в града. Диплянката е подарена на Държавен архив от директора на музея Мирослав Тошев.

Подробно е представен и един от кметовете на града – Стефан Ноев. По думите на специалистите от архива място за него е заделено, защото това е управникът с най-много заслуги за благоустрояването на населеното място. 

Голяма част от публикуваните снимки с изгледи на Омуртаг са дарени на архива от журналиста Кръстьо Сидеров. Роден в Чепеларе, той прекарва голяма част от професионалния си път в региона, работейки в местни вестници в Омуртаг и в Търговище, и в радиостанции, каза Петрова пред БТА.

Включените в изложбата текстови документи са от фонда на Градската община Омуртаг, на Околийското управление, от фондове на местни предприятия, развивали дейност през годините, и на ТКЗС-та по места.

Специално място е заделено и на посрещането на първия български космонавт Георги Иванов, на неговия дубльор Александър Александров (роден в Омуртаг) и на съветския космонавт Николай Рукавишников през май 1979 г. Поколенията могат да видят и диплянка „Звездни братя“, на която е космическият екип Юрий Романенко и Александър Александров, датирана от 1981 г. 

Следващата изложба от поредицата на Държавен архив – Търговище ще представи община Опака, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай