"Другата" световна война на академик Марков и книгите тази седмица

"Другата" световна война на академик Марков и книгите тази седмица | StandartNews.com

Първият том: "Разгарянето на пожара"

Излезе първата книга на акад. Георги Марков от "Друга история на най-голямата война" (ИК "Захарий Стоянов"). Тя носи заглавие "Разгарянето на пожара".

Съхранената памет за войната дава ценната възможност не да зачеркнем, а "да теглим чертата на миналото", убеден е авторът. Той е от поколението, което демографите наричат "следвоенното бейби бум поколение", и е израснал под неотшумялото ехо на залповете и взривовете от Най-голямата война. Като млад историк се занимава с взаимоотношенията между Съветския съюз и САЩ в Антихитлеристката коалиция, а така също и с военнополитическите отношения между Царство България и Третия райх, но тогава ръцете на младия учен са вързани от разбирането за истината като удобна и неудобна, а правдата като малка и голяма. Историографията по време на Студената война също има черно-бяла схема: нацизъм равно на болшевизъм и Сталин и Хитлер са разнояйчни тоталитарни близнаци.

През изтеклите десетилетия въпреки идеологическите спирачки Георги Марков продължава да рови в историята на Най-голямата война и вярва, че ще се върне към любимата си тема. И наистина той се връща вече като зрял академик, уверен, че може да премине от фактите към плодовете на размислите и техните разширяващи се обобщения. Неговата "друга" история търси "третата истина на Ничията земя" между двете фронтови линии, макар там да дебне опасността от попадане под кръстосан огън. Авторът съзнава, че ако някому не се хареса тази "другост", то той има право да разкаже своята неподправена история, като сам добавя, че "в науката само авторът е в единствено число, а гледните точки и историите винаги са в множествено".

В тази книга акад. Георги Марков се изявява като високо ерудиран мислител, който обобщава събитията преди фронта и на фронта с блестящ стил и богат език.

 

Сексът при комунизма

"Ентусиаст" публикува новия роман на Милена Фучеджиева "Сексът и комунизмът". Разказът е за невъзможната любов между два елита "комунистическия и този от преди 9 септември 1944 г., както и за бруталното сексуално съзряване на една тийнейджърка по време на социализма." Проследен е животът на три забележителни жени - Анастасия, Маруся и Лола. И трите принадлежат на различни поколения, но като че ли са затворени в една и съща клетка. Съвършено различни една от друга, но и едновременно много еднакви. Животът е изискал от тях повече сила и смелост, отколко може да прояви нежната половина на човечеството.

 

Четем ранните стихове на Иван Цанев

Тази книга трябва да се чете като своеобразен предислов към същностното поетическо слово на Иван Цанев, казва съставителят й Пламен Дойнов. И предупреждава, че читателят ще остане изненадан от характерната взискателност на поета, позната от по-късните му творби. Ето и някои доказателства от неиздадените поетични късове:

"Тихо, тихо...
Стъпвайте на пръсти!
Този сън е тъй жестоко кратък
за телата, свити като кръстове
върху гробовете на леглата..."

Или:

"Но може би в оня час, когато
над нас невъзвратимото надвисва -
веднъж потрябваме ли й, - съдбата
ще ни повика с глас на кукувица."

 

Салман Рушди по следите на Мавъра

Героят на Рушди - Мореш Зогойби - Мавъра е "пропаднал мелез с висок произход", последният потомък на виден род търговци на подправки и престъпни босове от Кочин, Индия. Освен това той е страстен разказвач на истории и изгнаник. По време на пътешествието си от Индия до Испания Мавъра чертае подире си лабиринта на една история за безумни страсти и вулканична семейна ненавист, за титанични матриарси и тяхното омагьосано потомство, за преждевременна смърт и проклятия, които застигат и отвъд гроба. "Последният дъх на Мавъра" е поразително амбициозен, забавен, сатиричен и състрадателен роман. Любовна песен за един чезнещ свят, но и неговия сетен победен възглас.

 

"Илийчо и Август" радва децата

В началото на ноември издателство "Ентусиаст" публикува комикса "Илийчо и Август" от илюстратора на "Приказка за вълшебната флейта" Пенко Гелев. Художникът и брат му Сотир Гелев създават изключително увлекателна история за малки и големи. "Илийчо и Август" е поредното доказателство за успешния тандем на двамата братя, които са реализирали съвместно едни от най-запомнящите се анимационни и игрални филми у нас, както и сериали за деца и комикси. Комиксът носи истинска наслада на ценителите на хубавите илюстрации и почитателите на кратките истории. Изтъкнатият датски художник Хенрик Ким-Рер споделя: "Невероятният талант на Пенко Гелев отново заблестява. Комиксът "Илийчо и Август" е очарователен, вълнуващ и блестящо изпълнен."

 

Моцарт влюбен в своя ученичка

"Виенско ноктюрно" разказва историята за невъзможната любов между младата оперна певица Ана Стораче и австрийския композитор Волфганг Амадеус Моцарт.

Родена в семейството на италиански музикант, преселил се преди двадесет години в Лондон, Ана има шанса да учи оперно пеене при известен педагог. Печели си славата на дете чудо, след което прави главозамайваща кариера в музикалните столици на Европа през ХVIII век- Флоренция, Милано и Виена. Светът й се преобръща, когато се запознава с Моцарт и между двамата пламва любов, която ще скандализира музикалния свят на Виена.

Вивиан Шотуел разгръща фабулата на доста детайлен исторически фон, като преплита факти и творческа измислица. Резултатът е творба, която със сигурност ще допадне на почитателите на романтичните исторически романи.

 

Праисторията - митове и реалност

В "Забранената праистория" Франк Джоузеф анализира десетки археологически находки и доказва, че човечеството има по-драматично и сложно минало, отколкото пише в учебниците. Авторът дава шокиращи аргументи за това как сме оцелели в еволюцията. Как 5000 години пр. н. е. строителите на "мегалити" са били ориентирани с компютърна точност към звездите...

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай