Дописват списъка "Златен Орфей" за пенсии

Включват още имена

Дописват списъка "Златен Орфей" за пенсии | StandartNews.com

Списъкът „Златен Орфей”, с който 65 именити звезди на българската естрада ще получат три години пенсии от 700 или 350 лева в зависимост от наградите си, ще бъде дописан и разширен. Министерството на културата съобщи, че списъкът ще бъде актуализиран.

В министерството на културата днес бе подадено официално второ предложение от Националния дворец на културата за разширяване на списъка с предложените за награждаване на творци по Закона за награждаване на лица за особени заслуги към българската държава и нацията - се казва в прессъобщението на културното ведомство.

В писмото от НДК се изказва благодарност към комисията за това, че вече са разгледани първите им предложения и уточняват, че водени от желанието никой, свързан с фестивала „Златният Орфей“ и с приноса и участието в изграждането на основите на съвременната българска музика, да не бъде забравен, предлагат за разглеждане още няколко имена от голямата палитра на достойните творци.

Към писмото е приложен списък с предложени за награждаване лица, като се допълва още, че събирането на достоверна информация, разпръсната през годините в различни източници, не e лека задача.

„Позволяваме си да изразим още веднъж убеждението, че показването на почит, уважение и признателност към хората, грижили се за духовните устои на нацията, е акт на признателност и начин за съхраняване на традициите и подадена ръка към следващите поколения талантливи български изпълнители и творци“, се казва още в писмото от НДК.

Припомняме, че списъкът с пенсиите породи напрежение сред звездите на естрадата, повдигна въпроса защо легендите от „Сигнал” нямат награди, независимо, че не са печелили Орфея. А певецът Христо Кидиков дори написа пост в социалните мрежи, в който изрази своето огорчение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай