Директорът на Болшой театър хвърли оставка

Каква е причината

Директорът на Болшой театър хвърли оставка | StandartNews.com

Директорът на световноизвестния московски Болшой театър - Владимир Урин, обяви, че подава оставка, след като разкритикува руската война срещу Украйна, предаде ДПА.

"Сбогувам се с вас, тъй като днес е последният ми работен ден в Болшой театър", казва 76-годишният актьор на персонала във видеоклип, който започна да се разпространява в социалните мрежи в четвъртък.

В петък говорителка на театъра потвърди автентичността на видеото пред ДПА, като добави, че скоро ще бъде направено официално изявление. Руските държавни медии не посочиха причина за напускането на Урин.

Малко след това беше съобщено, че диригентът Валерий Гергиев е новият директор на Болшой театър, предаде АФП.  Руският министър-председател "Михаил Мишустин подписа решение за назначаването на Валери Гергиев на поста генерален директор на Болшой театър за срок от пет години", съобщи правителството в "Телеграм", пише БТА.

Владимир Урин беше сред руските културни дейци, които призоваха за прекратяване на сраженията в Украйна в отворено писмо, публикувано миналата година.

Той се ползва с огромен авторитет в руския театрален свят и извън него. Урин пое управлението на Болшой театър през 2013 г. Договорът му беше до 2027 г., припомня ДПА.

Много артисти от Болшой театър прекратиха ангажиментите си с трупата - по собствено желание или по принуда, заради войната и наложените заради нея санкции от Запада.

Диригентът Валерий Гергиев е близък приятел на президента Владимир Путин.

Гергиев, който е на 70 години, изгуби поста си на главен диригент на Мюнхенската филхармония няколко дни след началото на руската инвазия в Украйна, тъй като не успя да се изкаже решително срещу войната, отбелязва ДПА. В момента той е диригент на Мариинския театър в Санкт Петербург.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
bekka
преди 4 месеца

Отслабнете без диета и спорт? истински е и не е скъп, подходящ за всички (жени и мъже), безопасен на всяка възраст, ще видите резултата само след няколко дни. Това е най-продаваното лекарство за отслабване в света, вече и в България.----- http://gg.gg/ketox

Откажи