"Чумата" на Камю с милионен тираж в Япония

Ограничават продажбите до една бройка на купувач, огромно търсене на романа и в Италия, Испания и Франция

"Чумата" на Камю с милионен тираж в Япония | StandartNews.com

Романът на френския екзистенциалист Албер Камю „Чумата“ стигна милионен тираж в Япония, след като по 154 000 бройки бяха отпечатани 7 пъти през февруари. Книгата се разграбва по книжарниците след началото на пандемията, а някои търговци ограничиха продажбите по 1 бройка на купувач, съобщи БНР.

"Книгата дава отговор на въпроса как трябва да живеем в тези трудни времена", каза говорител на издателството "Шинчоша", цитиран от Асошиейтед прес.

Романът, който първо е публикуван на френски език през 1947 г., а след това и на японски през 1969 г., представя дилема, свързана с човешкото съществуване в град Оран, Алжир, в който върлува чума. В България е публикуван за пръв път през 1966 г. от издателство "Народна култура" в превод на Надежда Станева.

Обикновено се продават около 5000 екземпляра от романа годишно в Япония, но сега той е номер 1 по продажби в големите книжарници в страната.

Огромен ръст в продажбите на романа има и в най-тежко пострадалите от коронавируса европейски страни - Италия, Испания и Франция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай