Чехи посегнаха на глаголицата

Кост от крава разпали ожесточен научен спор – коя е най-старата славянска писменост

Чехи посегнаха на глаголицата | StandartNews.com

Кост от крава разпали ожесточен научен спор – коя е най-старата славянска писменост. Дискусията тръгна, след като чешки археолози направиха опит да детронират глаголицата. Те  обявиха, че германски руни са били използвани от славяните още през 7 век. Открити са върху животинска кост от около 600-ата година след Христа.

През 2017 г. в Южна Моравия е открита животинска кост с изписани германски руни върху нея. Генетични тестове и радио-въглероден анализ са установили, че тя е от домашно животно, живяло около 600-ата година след Христа. Надписите са така наречените "Руни на стария Футарк", използвани от германоезичните жители на централна Европа от втори до седми век.Тази азбука има 24 знака. За нея тръгнаха да говорят студенти по археология, а Франс прес прибързано обяви откритието за сензация.

"Първоначално забелязах само няколко резки и след това при по-внимателно разглеждане открих, че те образуват определени букви, но беше невъзможно да се видят, беше трудно, но в крайна сметка стигнахме до заключението, че това са руни", каза студентката по археология Алена Сламова.

"Тъй като реброто е счупено, върху него я няма цялата руническа азбука, а само последната част. Няма конкретни думи или съобщения, изписани върху костта, но това е поредица от руни, нещо като нашата азбука", каза ръководителят на Департамента по археология в Масариков университет в Бърно Иржи Махачек.

Международен екип от учени излиза със заключението, че това е най-старата писменост, използвана от древните славяни. Определя откритието и като безпрецедентен успех не само за учените в Чехия, но и в цяла Европа.

Родните езиковеди от БАН обаче светкавично опровергаха с доказателства колегите си. Според българските учени най-старата славянска азбука е глаголицата, създадена от Свети Константин-Кирил Философ.

"Първо се ядосах, после ми стана смешно. В България има стотици такива рунически знаци, те са изследвани още от времето на Карел Шкорпил, намирани са най-вече в Преслав, Плиска, старите столици и по никакъв начин не може да се твърди, че това е една интегрална писмена система каквато е една азбука, каквато е глаголицата", заяви проф. Славия Бърлиева от Кирило-Методиевски научен център към БАН.

Това е поредната спекулация, каза още проф. Бърлиева. Да, славяните са познавали руническите знаци, добави тя, още Черноризец Храбър казва, че те са пишели "с черти и резки", но това не е първата им писменост. Такова е и мнението на проф. Анна-Мария Тотоманова.

"За мен няма съмнение, че глаголицата е първата славянска писменост. Руните са германски и те очевидно са били заварени от славянските племена, които нахлуват в Източна и Централна Европа някъде от началото на 6 век. Но това не е същинско писмо, то е използвано за правене на надписи на дърво, на камък, върху кост, както е в нашия случай", обясни още проф. Анна-Мария Тотоманова от катедра Кирилометодиевистика към Софийския университет.

Руните са примитивни и няма данни за сериозни масиви от текст, написани с тях, добави проф. Тотоманова. Намерената кост най-вероятно е някакъв амулет без свързан текст.

"Това, което е там, не е запис на славянска реч. От научна гледна точка това не е научно съобщение, няма сериозни доказателства за нещо такова", категорична е проф.  Тотоманова.

Що се отнася до глаголицата - тя е първата устроена азбука, създадена от един човек, за да служи на новопокръстените славяни. Звуците ѝ предават и най-сложните звуци на славянската реч. По неин образец е направена и кирилицата, припомни проф. Тотоманова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай