Брюксел се диви на български букви

Седемте пейки с формата на букви, които нямат аналог в латинската и гръцката азбука, ще останат в Белгия до края на септември

Брюксел се диви на български букви | StandartNews.com

В деня на Светите братя Кирил и Методий в Брюксел пристигна проектът "Скритите букви", който Българската културна асоциация представя под заглавие "Българските букви в Белгия", съобщи БНТ.

Проектът е на фондация "Прочети София", а буквите-пейки са реализирани от художника Кирил Златков и архитектите Анета Василева и Иван Иванов.

Седемте пейки с формата на букви, които нямат аналог в латинската и гръцката азбука, ще останат в Белгия до края на септември. Въпреки дъжда, интересът към тях и творбите, които крият, е голям.

Български автори, които живеят в Брюксел, като Силвия Атипова, Бета Наур, Росана Бърдарска и Христо Караславов четоха свои твори до буквите-пейки.

Заместник-кметът на брюкселската община Иксел, в която е разположенаинсталацията, е доволен от проекта и си спомня за своите посещения в България.

"Вуйчо ми беше посланик в България. Бях съвсем млад, когато през 1986 година успях да посетя България. Тъй като се занимавам с бокс, през 93-та имах шанса да проведа боксов мач в България. Хората ме приеха много радушно, споменът ми от България е прекрасен", заяви Беа Диало, заместник-кмет на община Иксел в Брюксел.

Организатор на събитието в Белгия е Българската културна асоциация встраната.

"Нека всички хора да знаят, че асоциацията се състои само и единствено от доброволен труд. Всеки един от нас е специалист и работи професионално на друго място, но сме се обединили да популяризираме българската литература тук. Честит празник на всички, честити ни букви", допълни Таня Станева, президент на Българската културна асоциация в Брюксел.

Пейките-букви ще останат през цялото лято в Брюксел, като ще бъдат два месеца в Гент.

Снимки БНТ

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай