Бойкот на фестивал. Конфликт на интереси разгневи писатели.

Писатели напуснаха фестивал на книгата

Бойкот на фестивал. Конфликт на интереси разгневи писатели. | StandartNews.com

Международния фестивал на книгата в Единбург беше демонстративно напуснат от писатели, заради връзки на организаторите с компании за изкопаеми горива, съобщи ДПА.

Микаела Лоуч е авторката и активистка срещу промените в климата. Тя прекъсна дискусията си в събота вечерта, за да се изкаже срещу основния спонсор на форума "Бейли Гифорд", обвинявайки фирмата, че инвестира в "компании, които печелят пари от изкопаеми горива".

Това се случи, след подписването на отворено  писмо, в което повече от 50 автори и водещи на събития, участващи в тазгодишния фестивал изискват от организаторите да намерят алтернативни спонсори, ако фирмата за управление на инвестиции "Бейли Гифорд" не се откаже от милиарди парични средства. Водещи писатели, сред които Али Смит, Зейди Смит и Гари Янг, заплашиха, че ако не бъдат предприети действия, ще бойкотират събитието догодина.

Писателката Джесика Гайтан Йоханесон, която помага на Лоуч да организира протеста, каза пред Прес асосиейшън, че "са дълбоко загрижени за фестивала и неговите хора" и "не искат той да допринася за унищожаването на живота на хората".

Тя добави: "Международният фестивал на книгата в Единбург се гордее с това, че улеснява дискусиите и е дом за разказване на истории. Ако разговорите и историите бяха достатъчни, същият този фестивал, който кани активисти, нямаше да бъде финансиран и с пари, които допринасят за разрушаването на климата".

"Няма никакво съмнение по въпроса: навсякъде, където има добив на изкопаеми горива, има огромна вреда. Това означава, че трябва да предприемем действия отвъд страницата", добави тя.

В отвореното писмо писателите обвиниха "Бейли Гифорд", че "извлича огромни печалби от глобалната катастрофа", и че фирмата за управление на инвестиции се опитва да се "скрие зад уважавани културни институции, сред които е Единбургския фестивал на книгата, като одобрение за продължаване на дейността си".

Преди това активистката Грета Тунберг се отказа от участие в тазгодишното издание на фестивала, след като обвини "Бейли Гифорд" в нечестност и екологични вреди. 

Главният спонсор на фестивала отхвърли твърденията на Тунберг, че инвестира активно в изкопаеми горива, като заяви, че само два процента от парите на клиентите му са вложени  в този сектор.

Въпреки това в отвореното си писмо до организаторите на фестивала авторите посочват, че "Бейли Гифорд" има до пет милиарда британски лири (6,36 милиарда долара), инвестирани в корпорации за изкопаеми горива, които подхранват климатичната криза.

Ник Барли, директор на Международния фестивал на книгата в Единбург, увери, че фестивалът ще разгледа "внимателно" опасенията на авторите и ще запази откритост, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай