Бойко Кръстанов води "Златната липа"

Бойко Кръстанов води "Златната липа" | StandartNews.com

Близо 50 филма от 16 страни се въртят от 28 май до 1 юни

Носителят на "Аскеер" ще обяви старта на четвъртия фестивал за ново европейско кино от сцената на Операта в Стара Загора

Бойко Кръстанов, който става все по-популярен, ще бъде водещ на "Златната липа" в Стара Загора. Притежателят на "Аскеер", натрупал висок рейтинг и с главните си роли в "Под прикритие" и ирландския сериал "Ред рок", ще обяви на 28 май в Стара Загора старта на четвъртия фестивал за ново европейско кино. Тогава в Операта се събира международен арт елит за началото на поредното издание на елитния форум. Голямото откриване е с полския хит "Варшава през нощта", който ще бъде представен от режисьорката му Наталия Коринцка-Груз, каза художественият директор на феста Магдалена Ралчева. По традиция тя е направила отлична селекция - близо 50 филма, сътворени през последните две години в 16 страни на Стария континент ще се завъртят до 1 юни в Операта: в конкурсната програма, извън състезанието, късометражни и документални. Българският кандидат за гран при "Златната липа" е "Каръци" на Ивайло Христов. Драмата влиза в конкуренция с продукции от Дания, Естония, Унгария, Косово, Македония, Македония, Русия, Сърбия, Австрия.

Шеф на престижното международно жури е Костадин Бонев, между чиито най-известни ленти са „Подгряване на вчерашния обед" и „Потъването на Созопол". С шефа на Асоциацията на кинорежисьорите у нас оценки ще вдигат колегите му Нана Джорджадзе, Каан Муждеджъ, Божан Вулетич и руската актриса Елена Игоревна. Миналата година голямата награда единодушно беше присъдена на „Урок" на Петър Вълчанов и Кристина Грозева, а Маргита Гошева, която е в главната роля, беше обявена за номер едно.

Извън конкурса публиката ще гледа премиерния "Жажда" на Светла Цоцоркова с големия Васил Михайлов, който през 2015-а получи "Златната липа" за цялостно творчество, "Досието Петров" с Михаил Билалов и Христо Шопов, нашумелия «Жалейка» на Елица Петкова, шампиона по отличия «Съдилището» и още дузина заглавия от Европа, между които и «Нямо сърце» на световноизвестния Биле Аугуст. Още българско кино ще има в афиша на късометражките - „Кредит" с Ирмена Чичикова и Симеон Лютаков, "Ето човекът" на Димитър Кутманов, "За какво служи хлябът" с Марта Вачкова, „Нощни светлини и бягащи риби" с Рая Пеева, Силвия Петкова, Станка Калчева, "Падаща звезда" със Стефка Янорова, "Синът", "Прошка".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай