Биограф на велики градове възпя Париж

Едуард Ръдърфърд повежда през славната история на френската столица

Биограф на велики градове възпя Париж | StandartNews.com

С феноменалния си бестселър „Париж“ изключителният биограф на велики градове Едуард Ръдърфърд ни повежда на вълнуващо пътешествие през славната история на Града на любовта и светлината. „Фантастичен роман, величествен и завладяващ като самия Париж“, пише Historical Novels Review. „Както Париж, вечният Град на светлината, така и Ръдърфърд, безспорният майстор на историческите саги за няколко поколения, сияят в този разкошен епос“, продължава Booklist.

Град на любовта. Град на мечтите. Град на светлината. Град на светци и грешници, на бележити учени и творци. Толкова много са определенията за Париж, не просто столица на Франция, а нерядко и пулсиращото сърце на света. В своя бестселър „Париж“ признатият майстор на историческия роман Едуард Ръдърфърд /“Еднорог“/ ни представя негов ослепителен портрет през вековете, чрез разказ за многото поколения на няколко рода, чиито съдби по удивителен начин се преплитат с историята на Париж. 

Пренасяйки ни напред и назад във времето, от Средновековието до студентските вълнения от 1968, епичната история смесва триумфи и трагедии, влюбвания, загуби и предателства, бурни страсти и дълбоко скрити тайни. Припомняме си известни събития и срещаме легендарни личности, но най-вече вдъхваме атмосферата на този величествен град, като го кръстосваме от Монмартър до Айфеловата кула и скитаме по безкрайните му булеварди. Ръдърфърд изгражда богата галерия от впечатляващи образи. Благородническата фамилия Дьо Син служи на краля и страната в продължение на няколко столетия, докато техните вечни врагове Льо Сур вярват във Френската революция и Парижката комуна. Напълно различни са двамата братя Гаскон, израсли в опасните бедни квартали зад Монмартър. Докато по-големият, Тома, постига успех с работата си по изграждането на Статуята на свободата и Айфеловата кула, по-малкият, Люк, се подвизава в подземния свят около Пигал и Мулен Руж. Семейство Бланшар, разорено по време на управлението на Луи XV, постига истински възход в епохата на Наполеон и помага за утвърждаването на Париж като център на изкуството, литературата и архитектурата. Американците Хадли – бащата художник, синът-приятел на Хемингуей – последователно се влюбват в Париж, докато еврейското семейство Жакоб, търговци на произведения на изкуството, преследвани през Средновековието, се опитва да оцелее векове по-късно.

Този разказ изобилства със сюжетни линии: от построяването на Нотр Дам и края на могъщите тамплиери до прогонването на евреите; от времената на героичната Жана д’Арк до лукавия кардинал Ришельо и кървавия конфликт между католици и хугеноти; от бляскавия двор на Версай до ужасите по време на Френската революция; от разцвета на импресионистите до срамната афера Драйфус. Поради огромния обем на книгата, тя излиза у нас в два тома, като първият приключва именно със страстите, пламнали около аферата Драйфус. Романът е резултат от щателните проучвания на Едуард Ръдърфърд, който описва в детайли историята на Париж, всички сътресения и нововъведения, израстването и разширяването на града. Разхождаме се по улиците и прочутите булеварди, попадаме в дворците и катедралите, докосваме се до забележителности и до векове културно наследство. Не може да си представим величието на Париж, представено по по-впечатляващ и очарователен начин. Ако още не сте се влюбили в него, след тази книга задължително ще обикнете този омагьосващ град, както и жителите му, отстояващи френски идеали за свобода, равенство и братство.

Франсис Едуард Уинтъл, известен със своя творчески псевдоним Едуард Ръдърфърд, е роден в Солсбъри. Той получава образованието си в университетите в Кеймбридж и Станфорд, Калифорния, работи в областта на политическите науки, книгоиздаването и търговията с книги. През 1983 г. се завръща в родния си дом в Солсбъри. Тук той написва първия си роман „Сарум“, посветен на хилядолетната история на този град. Книгата се превръща в бестселър и се задържа 23 седмици в списъка на бестселърите на New York Times. Следващите романи на Ръдърфър повтарят този успех. Книгите му са преведени на двадесет езика. Писателят е живял в Лондон, Ню Йорк, Ню Хемпшир и Ирландия. В момента той непрекъснато пътува между Америка и Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай