БГ класици с триумф в „Санта Чечилия“

Културният ни институт в Рим организира изключителния концерт преди Коледа

БГ класици с триумф в „Санта Чечилия“ | StandartNews.com

Българският културен институт в Италия организира поредното бляскаво арт събитие с висок международен рейтинг – класически концерт в култовата римска академия “Санта Чечилия“. Всяка година „Europa  in Musica“ е един от основните акценти в програмата на EUNIC - Европейското сдружение на националните културни институти. Грандиозните представления са на открито и в залите на „Санта Чечилия“.

В края на 2021-ва екипът на БКИ с директор Жана Яковлева постави удивителната с Коледния спектакъл "Песента на ветровете" с участието на някои от най-великолепните интерпретатори на класиката у нас – камерният ансамбъл „Софийски солисти” под диригентството на професор Пламен Джуров, тромпетистът Росен Захариев, познат и от джаз сцената, Гергана Димитрова - солист на „Мистерията  на българските гласове” и „Ева квартет”,  и още едно сопрано - Пламена Гиргинова. 

„Песента на ветровете” е цикъл от авторски пиеси – проект на композитора Петър Дундаков, работил с „Мистерията на българските гласове“ и Лиза Джерард („Dead can dance”). Творбата е за струнен оркестър, сопрано, флюгелхорн и фонограма, вдъхновени от  „вятъра” и обединявайки съвременна класика, джаз, фолклор, театрална и филмова музика, представени като различни състояния и картини, обединени – истинска провокация в цялостна авангардна концепция. Загърбвайки клишетата и демонстрирайки иновативен подход в сценичната и музикална форма, спектакълът провокира зрителите като актуален арт феномен.

„Публиката в „Санта Чечилия“ дълго аплодира нашите музиканти“, коментира за „Стандарт“ Жана Яковлева. Сред някои от най-впечатляващите постижения на БКИ през актуалния арт сезон са и изложбите в галерия „България“ - „Плаващите кейове“, посветена на Христо Явашев,  и експозицията на Софийска градска художествена галерия с непоказвани досега акварели на някои от най-големите ни автори, избрани от куратора Аделина Филева.  

Галерия „България“, която беше открита на 24 май, е елегантно пространство в историческия център на Вечния град – на 300 метра от легендарния площад „Навона“, на 500 метра от прочутите Испански стълби, срещу един от дворците на Малтийския орден. В атмосферата тук има и много литература, както се шегуват поетите Елин Рахнев и Георги Господинов, които гастролират за авторски рецитали в Рим.

„Къщата на Борис Христов, завещана от великия бас на България за Академия за изкуства и култура, е изключително място – наситено с много история, с невидимото, но осезаемо присъствие на световния артист. Забележителната сграда е строена в началото на 80-те. Но се намира на един от хълмовете в Рим, далеч от фокуса на по-масовата публика. Затова през годините заедно с посланиците ни тук започнахме да търсим лесно достъпно място в центъра на Рим – първо с Ангел Чолаков, после с Марин Райков, за да финализираме проекта с Тодор Стоянов“, разказва Жана Яковлева за това как е открита галерия „България“.  

Посланик Тодор Стоянов, Жана Яковлева и Аделина Филева     

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай