Бени от АББА влиза в БГ филм

Бени от АББА влиза в БГ филм | StandartNews.com

Георги Тошев снима легендарния музикант от АББА в Стокхолм

Бени Андершон на трети септември е направил чудеса за 20 журналисти от целия свят - легендарният музикант е отворил вратите на студиото си в Стокхолм за ексклузивна плейбек сесия на последния албум на AББA Live At Wembley Arena, продуциран от сина му Лудвиг. За десерт Бени е седнал зад рояла, за да изсвири евъргрийна "Thank You For The Music" ("Благодаря за музиката").

Шоуто от Уембли през 1979 г., събрано на три винилови плочи и двоен диск, е финалът в дискографията на една от най-продаваните групи за всички времена. Международната премиера е на 29-ти септември и е от най-очакваните през есента. До момента AББА са продали официално над 390 милиона албума по целия свят, като "златната" им компилация е сред най-харчените във Великобритания.

Агнета, Бени, Бьорн и Ани-Фрид се разделят като група през 1982-а, но успехът на хитовете им е толкова уникален, че продължава и дo днес. Неслучайно мюзикълът "Мама миа" триумфира по световните сцени, а едноименният филм печели публика сред всички генерации - зрелище, което е изпълнено с поезия, романтика и еуфория, без да се спекулира с носталгията поради простата причина, че АББА са модерни завинаги.

Георги Тошев, който е бил на срещата в Стокхолм, вече е готов с документална лента за bTV, посветена на 40-годишнината от изгряването на AББА - с Waterloo на Евровизия в Брайтън.

Той и операторът Румен Василев са сред малцината, присъстващи на ексклузивната сесия.

"ABBA Live at Wembley Arena" е последното, което почитателите не са чули", признава Андершон пред медиите.
Когато през 2013-а започва планирането на кампания по случай годишнината на AББА, "Юнивърсъл мюзик" се обръщат към Андершон за допълнителен неиздаден материал. Той се сеща за стари ролки с ленти, които пазят спомена от шестте триумфални концерти в Лондон през ноември 1979 г.

"Дадох ги на сина ми Лудвиг, за да прецени дали нещо може да излезе от тях. Винаги съм бил скептичен към концертните албуми", споделя Андершон. След месеци слушане 32-годишният Лудвиг Андершон, музикант и продуцент, решава да издаде последния концерт от световното турне. "В записа няма никаква намеса. Нищо не е променено или допълнено, само е изчистено и прехвърлено на съвременен носител. Идеята беше това да е една вечер с AББА", категоричен е Лудвиг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай