Бенефис на Антон Радичев – 40 години на сцената на НТ "Иван Вазов"

Бенефис на Антон Радичев – 40 години на сцената на НТ "Иван Вазов" | StandartNews.com

Антон Радичев празнува 40 години на сцената в Народния. Тържеството е на 7 април, когато известният актьор излиза в касовия хит "Работно време" на Камен Донев. В него той за пореден път демонстрира дарбата си да бъде сатирично-абсурден - като текста на Човека оркестър. Всъщност Радичев е от малкото звезди, които след като се дипломират във ВИТИЗ, акостират директно в Народния - дебютира като Протасов в "Деца на слънцето" от Максим Горки.

Ето какво пише на сайта на Народния театър за Антон Радичев:

Антон Радичев завършва ВИТИЗ „Кр. Сарафов" през 1974 г. в класа на проф. Ф. Филипов. Още същата година става член на трупата на Народния театър, където дебютната му роля е Протасов в „Деца на слънцето" от М. Горки. Целият му театрален творчески път е свързан със сцената на Народен театър „Иван Вазов". Сред ролите му на театралната сцена са: Любомир в „Големанов" от Ст. Л. Костов, Сизобрюхов в „Унижените и оскърбените" по Ф. М. Достоевски, Гурин в „Бяг" по М. Булгаков, Хаджията, Хаджи Смион, Каракалпаков, Варлаам Копринарката в „Хъшове", „Под игото", „Двубой" и „Чичовци" от Ив. Вазов, Дончо в „Зидари" от П. Ю. Тодоров, Петлето, Великов, Иван Гамаша в „Опит за летене", „Януари" и „Суматоха" от Й. Радичков, Амфореас в „Борци" от С. Карас, Кръстан във „Всяка есенна вечер" от Ив. Пейчев, Фигаро в „Сватбата на Фигаро" от П. Бомарше, Епиходов във „Вишнева градина" от А. П. Чехов, Наг в „Краят на играта" от С. Бекет, шериф Томас в „Човекът, който прави дъжд" от Н. Р. Неш, Гастоне в „Призраци в Неапол" от Едуардо де Филипо, Венко в „Почивен ден" от К. Донев, Мъжа в „Рейс" от Ст. Стратиев, Пържени яйца в „Женитба" от Н. Гогол, Корбачо във „Волпоне" от Б. Джонсън.

Антон Радичев има над 25 игрални филма в творческата си биография. И до сега любими за зрителите остават героите му от „Оркестър без име" (1982), „Хотел Централ" (1983), „Маневри на петия етаж" (1985), „Пантуди" (1993), „Испанска муха" (1998),. а също така и ролите му в телевизионни сериали като „Патриархат" (2005), „Живот на колелета" (1992), „Време за път" (1987).

Антон Радичев е част от легендарното телевизионно шоу „Клуб НЛО".

През този сезон на сцената на Народен театър „Иван Вазов" може да гледате Антон Радичев в спектаклите на Камен Донев „Почивен ден" и „Работно време".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай